Piroska
3 °C
3 °C

Menekítik a külföldieket Libanonból

2006.07.15. 15:47
A szerda óta tartó bombázások miatt külföldiek ezrei szeretnék elhagyni Libanont, azonban az ország infrastruktúrája súlyos károkat szenvedett az elmúlt napokban. Többen busszal Szíria felé indultak, mások hajóval menekülnek Ciprusra. A Malév járatai Damaszkuszból indulnak, ezekre a bejrúti jegyek is érvényesek.

Libanonban tartózkodó állampolgárai elszállításának előkészítésén dolgozott szombaton több európai kormány a közel-keleti ország elleni izraeli hadműveletek miatt. A bejrúti olasz nagykövetség meg is kezdte több mint négyszáz külföldi elszállítását. Becslések szerint legalább 1300 olasz állampolgár tartózkodik a közel-keleti országban.

Izrael szerdán indított támadást indított Libanon ellen, légi és tengeri blokád alá vonva az országot, miután a Szíria támogatásával működő Hezbollah síita szervezet egy támadásban megölt nyolc izraeli katonát és elrabolt két másikat. Két héttel korábban a palesztin kormánypárt, a Hamasz fegyveresei ejtettek túszul egy izraeli katonát a Gázai övezet határában.

A bejrúti olasz nagykövetség 410 külföldit - többnyire európai uniós országokból valókat - , köztük számos olaszt szállított buszon Észak-Libanonba, hogy a szíriai Latakiába utaztassa át őket, onnan pedig két csapatszállító és egy polgári repülőgép viszi őket Rómába, közölte a római külügyminisztérium.

Menekülnek az európaiak

Hírügynökségi jelentések szerint mintegy tizenöt autóbusz európai utasokkal az észak-libanoni Tripoli északi bejáratánál várakozott, készen arra, hogy amint a biztonsági feltételek engedik, a tengerparti úton Szíria felé induljon tovább. Az izraeli hadsereg szombat reggel bombázta Tripoli, a második legnagyobb libanoni város környékét.

A francia kormány szombaton bejelentette, hogy állampolgárai evakuálását készíti elő. A turistákat és az ott élőket egyaránt számításba véve mintegy húszezerre becsülik a Libanonban tartózkodó franciák számát.


A francia követség hajóval menekíti Ciprusra állampolgárait

A tervek szerint autóbuszokkal és személyautókkal közúton a szíriai fővárosba, Damaszkuszba és a jordániai Ammánba szállítják őket. Cipruson létrehoznak egy evakuációs központot és vasárnap útnak indítanak egy 800-1000 férőhelyes kompot Bejrút és a földközi-tengeri sziget között. Igénybe vesznek katonai járműveket is, többek között helikoptereket és egy 1800 férőhelyes csapatszállító hajót.

Busszal és hajóval

A skandináv országok pénteken hozzákezdtek a kitelepítés megtervezéséhez. Norvégia azt tervezi, hogy vasárnap buszokat indít Bejrútból Damaszkuszba, Svédország pedig Ciprus érintésével menekítené ki állampolgárai.

A német külügyminisztérium pénteken azt közölte, egyelőre nem gondolnak evakuálásra. A tárca mindazonáltal azonnali hatállyal eltanácsolta az odautazástól a németeket, a már ott lévő mintegy 1100 állampolgárának pedig azt ajánlotta Németország, hogy lehetőség szerint maradjanak tartózkodási helyükön.

Az Egyesült Államok szintén terveket készít a mintegy 25 ezer állampolgárának elszállítására. Sean McCormack külügyi szóvivő mindamellett pénteken ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az amerikaiaknak pillanatnyilag maguknak kell felmérniük a biztonsági helyzetet.

Mindenkit el tudnak hozni Budapestre

A Malév szükség esetén rendkívüli járatokat indít Damaszkuszba, és mind a menetrend szerinti, mind a rendkívüli járatokkal Budapestre hoznak mindenkit, akinek bejrúti vagy damaszkuszi érvényes Malév jegye van, tájékoztatott a Malév szóvivője szombaton.

Az első különjárat szombaton reggel érkezett a magyar fővárosba Damaszkuszból, míg a menetrend szerinti járattal együtt összesen 243 magyar és külföldi utast szállítottak Budapestre, mondta Németh Krisztina. Csaknem százan bejrúti jeggyel érkeztek. Közölte azt is, hogy 203 utas Ferihegyi átszállás után folytatta útját Európa más országaiba.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a Malév - a közel-keleti háborús helyzet miatt - felkészült arra, hogy szükség esetén további rendkívüli járatokat indítson Damaszkuszba. A Malév - amely a nyári menetrend szerint négy járatot közlekedtet Bejrútba - azután törölte bejrúti járatát, hogy csütörtök reggel izraeli rakétatámadás érte a libanoni főváros repülőterét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!