Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Kormányválság fenyeget Izraelben

2007.05.29. 17:29
Lezajlott az izraeli Munkapárt elnökválasztásának első fordulója, a jelenlegi pártelnök, Amír Perec alulmaradt riválisaival szemben, így várhatóan meg kell válnia a párt vezetésétől és a védelmi miniszteri posztjától is. A második fordulót két hét múlva tartják, versenyben van még Ehud Barak egykori miniszterelnök és Ami Ajalon, a belbiztonsági szolgálat volt vezetője. Ajalon már kimondta, ha nyer, a Munkapárt távozik a kormányból, amivel az Olmert vezette Kadimának nem lesz meg a többsége a knesszetben.

Ehud Barak egykori miniszterelnök nyerte az izraeli Munkapártban hétfőn tartott elnökválasztás első fordulóját, a második helyen Ami Ajalon, a Sin Bet (belbiztonsági szolgálat) volt vezetője végzett. A párt eddigi elnöke, Amír Perec védelmi miniszter lemaradt riválisai mögött a versengésben.


Ehud Barak

Perec 2005 novembere óta állt a Munkapárt élén, előtte Simon Peresz, jelenlegi miniszterelnök-helyettes vezette a baloldali pártot. A következő elnökről június 12-én esedékes második fordulóban szavaznak a párt tagjai, az összesen öt jelölt közül tehát Barak és Ajalon maradtak versenyben.

A hétfői szavazáson viszonylag magas volt a részvételi arány, a 103 ezer párttag kétharmada ment el szavazni. Barak 34,2 százalékot kapott, Ajalon 31,7 százalékkal végzett a második helyen, Perec mindössze a szavazatok 21,8 százalékát tudta megszerezni. A második forduló megrendezésére azért van szükség, mert egy jelölt sem szerezte meg a szavazatok legalább 40 százalékát.

A bukott pártelnökön és a még versenyben maradt két jelöltön kívül rajthoz állt még Dani Jatom, a titkosszolgálat (Moszad) egykori vezetője, valamint Ofír Pinesz-Paz volt belügyminiszter.

Perec és a szociális forradalom

A Haarec információi szerint a védelmi miniszter azt a jelöltet támogatja majd a második körben, aki leginkább esélyes a pénzügyminiszteri posztra, Perec célja ugyanis a tárca megszerzése pártja számára. „Minden egyes szavazat, ami Perecet támogatja, közelebb viszi a pártot a pénzügyminiszteri tárca megszerzéséhez, és a szociális forradalomhoz” – mondta hétfőn a jelenlegi pártelnök.

Perec hozzátette, hogy lemond védelmi miniszteri posztjáról az őt ért éles kritikák miatt, melyeknek a tavaly nyári libanoni konfliktus óta állandó céltáblája. Egyébként védelmi miniszterként előtte sem örvendett túl nagy népszerűségnek, rendszeresen bírálatok érték, hogy nincs megfelelő, katonaságnál szerzett tapasztalata. Perec a kampány alatt rendszeresen támadta Barakot, ami elemzők szerint azt jelenti, hogy az első forduló után kialakult helyzetben várhatóan Ajalont fogja támogatni. A Ynet szerint Ajalon már kedden jelezte Perecnek, egyeztetni szeretne vele.

Barak kontra Ajalon

Barak kampányában ki is használta Perec gyenge pontjait, a párttagokat arra emlékeztette, hogy háború idején nem mindegy, ki kerül döntési pozícióba. Másik kiemelt kampánytémája a Likud vezére, Benjamin (Bibi) Netanjahu volt, akinek legyőzésére állítása szerint csak ő képes. Barak ezzel is a szavazók emlékezetét akarta frissíteni, hiszen a politikai életbe csak az év elején tért vissza, miután 2001-ben az üzleti életbe távozott. Korábban azonban maga is volt védelmi miniszter és kormányfő is, aggodalomra most sincs oka, ugyanis támogatói közt tudhatja a párt által delegált minisztereket.


Ami Ajalon

Ajalon nem a múltra építette kampányát, egyszerűen azzal érvelt, hogy ha most tartanának parlamenti választásokat Izraelben, az ő vezetésével lényegesen több mandátumot szerezne a Munkapárt, mint Barakkal. „Remélem, a szavazók tisztában vannak azzal, hogy most nemcsak a Munkapárt jövőjéről szavazunk, hanem befolyásoljuk Izrael jövőbeni vezetésének összetételét is” – fogalmazott a titkosszolgálat egykori vezetője.

Olmert ismét terítékre kerülhet

A Munkapárt elnökválasztása valóban érdemben befolyásolhatja a kormány működését, Ajalon ugyanis bejelentette, hogy nem marad a kormánykoalícióban, ha Ehud Olmert, aki egyben a Kadima párt elnöke is, tölti be továbbra is a miniszterelnöki posztot. A Munkapárt néhány vezető politikusa ugyanakkor ellenzi a kormánykoalícióból való kilépést, írja a Haarec.

Azonban ha a Munkapárt 19 tagú frakciója távozik a koalícióból, Olmertnek nem lesz meg a többsége a knesszetben, így kénytelen lehet vallásos vagy szélsőjobboldali pártokkal keresni a szövetséget. Az így kialakult politikai helyzetben ismét felerősödhet az Olmerte nehezedő nyomás, hogy távozzon a kormányfői posztról szintén a libanoni konfliktus kezelésében elkövetett hibák miatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!