Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kormányválság fenyeget Izraelben

2007.05.29. 17:29
Lezajlott az izraeli Munkapárt elnökválasztásának első fordulója, a jelenlegi pártelnök, Amír Perec alulmaradt riválisaival szemben, így várhatóan meg kell válnia a párt vezetésétől és a védelmi miniszteri posztjától is. A második fordulót két hét múlva tartják, versenyben van még Ehud Barak egykori miniszterelnök és Ami Ajalon, a belbiztonsági szolgálat volt vezetője. Ajalon már kimondta, ha nyer, a Munkapárt távozik a kormányból, amivel az Olmert vezette Kadimának nem lesz meg a többsége a knesszetben.

Ehud Barak egykori miniszterelnök nyerte az izraeli Munkapártban hétfőn tartott elnökválasztás első fordulóját, a második helyen Ami Ajalon, a Sin Bet (belbiztonsági szolgálat) volt vezetője végzett. A párt eddigi elnöke, Amír Perec védelmi miniszter lemaradt riválisai mögött a versengésben.


Ehud Barak

Perec 2005 novembere óta állt a Munkapárt élén, előtte Simon Peresz, jelenlegi miniszterelnök-helyettes vezette a baloldali pártot. A következő elnökről június 12-én esedékes második fordulóban szavaznak a párt tagjai, az összesen öt jelölt közül tehát Barak és Ajalon maradtak versenyben.

A hétfői szavazáson viszonylag magas volt a részvételi arány, a 103 ezer párttag kétharmada ment el szavazni. Barak 34,2 százalékot kapott, Ajalon 31,7 százalékkal végzett a második helyen, Perec mindössze a szavazatok 21,8 százalékát tudta megszerezni. A második forduló megrendezésére azért van szükség, mert egy jelölt sem szerezte meg a szavazatok legalább 40 százalékát.

A bukott pártelnökön és a még versenyben maradt két jelöltön kívül rajthoz állt még Dani Jatom, a titkosszolgálat (Moszad) egykori vezetője, valamint Ofír Pinesz-Paz volt belügyminiszter.

Perec és a szociális forradalom

A Haarec információi szerint a védelmi miniszter azt a jelöltet támogatja majd a második körben, aki leginkább esélyes a pénzügyminiszteri posztra, Perec célja ugyanis a tárca megszerzése pártja számára. „Minden egyes szavazat, ami Perecet támogatja, közelebb viszi a pártot a pénzügyminiszteri tárca megszerzéséhez, és a szociális forradalomhoz” – mondta hétfőn a jelenlegi pártelnök.

Perec hozzátette, hogy lemond védelmi miniszteri posztjáról az őt ért éles kritikák miatt, melyeknek a tavaly nyári libanoni konfliktus óta állandó céltáblája. Egyébként védelmi miniszterként előtte sem örvendett túl nagy népszerűségnek, rendszeresen bírálatok érték, hogy nincs megfelelő, katonaságnál szerzett tapasztalata. Perec a kampány alatt rendszeresen támadta Barakot, ami elemzők szerint azt jelenti, hogy az első forduló után kialakult helyzetben várhatóan Ajalont fogja támogatni. A Ynet szerint Ajalon már kedden jelezte Perecnek, egyeztetni szeretne vele.

Barak kontra Ajalon

Barak kampányában ki is használta Perec gyenge pontjait, a párttagokat arra emlékeztette, hogy háború idején nem mindegy, ki kerül döntési pozícióba. Másik kiemelt kampánytémája a Likud vezére, Benjamin (Bibi) Netanjahu volt, akinek legyőzésére állítása szerint csak ő képes. Barak ezzel is a szavazók emlékezetét akarta frissíteni, hiszen a politikai életbe csak az év elején tért vissza, miután 2001-ben az üzleti életbe távozott. Korábban azonban maga is volt védelmi miniszter és kormányfő is, aggodalomra most sincs oka, ugyanis támogatói közt tudhatja a párt által delegált minisztereket.


Ami Ajalon

Ajalon nem a múltra építette kampányát, egyszerűen azzal érvelt, hogy ha most tartanának parlamenti választásokat Izraelben, az ő vezetésével lényegesen több mandátumot szerezne a Munkapárt, mint Barakkal. „Remélem, a szavazók tisztában vannak azzal, hogy most nemcsak a Munkapárt jövőjéről szavazunk, hanem befolyásoljuk Izrael jövőbeni vezetésének összetételét is” – fogalmazott a titkosszolgálat egykori vezetője.

Olmert ismét terítékre kerülhet

A Munkapárt elnökválasztása valóban érdemben befolyásolhatja a kormány működését, Ajalon ugyanis bejelentette, hogy nem marad a kormánykoalícióban, ha Ehud Olmert, aki egyben a Kadima párt elnöke is, tölti be továbbra is a miniszterelnöki posztot. A Munkapárt néhány vezető politikusa ugyanakkor ellenzi a kormánykoalícióból való kilépést, írja a Haarec.

Azonban ha a Munkapárt 19 tagú frakciója távozik a koalícióból, Olmertnek nem lesz meg a többsége a knesszetben, így kénytelen lehet vallásos vagy szélsőjobboldali pártokkal keresni a szövetséget. Az így kialakult politikai helyzetben ismét felerősödhet az Olmerte nehezedő nyomás, hogy távozzon a kormányfői posztról szintén a libanoni konfliktus kezelésében elkövetett hibák miatt.