Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Lehallgatták a görög kormányfő mobilját

2006.02.02. 19:07
A 2004-es olimpiától egészen tavaly márciusig lehallgatták Kosztasz Karamanlisz görög miniszterelnök és más kormánytagok mobiltelefonját.

Közel egy évig lehallgatták Kosztasz Karamanlisz görög miniszterelnök, és kabinetje több tagjának mobiltelefonját - hozta nyilvánosságra csütörtökön az athéni kormány szóvivője.

A lehallgatást ismeretlen személy vagy személyek végezték, magas szintű technológiával. A kormány más tagjait is lehallgatták, így a külügyminisztert, a védelmi minisztert, az igazságügyi minisztert és a közrendészeti minisztert.

A hatóságok vizsgálatot indítottak a magánélet szentségének megsértése miatt, de a vádak közé később bekerülhet a kémkedés is. A lehallgatásra annak nyomán bukkantak rá, hogy egy nagy görög mobiltelefon-társaság ügyfelei műszaki problémákra panaszkodtak.

A lehallgatás még a 2004-es nyári olimpiai játékok alatt kezdődött, és tavaly márciusig tartott, amikor a telefontársaság felfedezte a visszaélést és jelentette a hatóságoknak. A minisztereken kívül egy ellenzéki parlamenti képviselő és mintegy száz másik személy mobiltelefonját is figyelték ismeretlenek.