Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Szétverték a moszkvai melegtüntetést

2007.05.29. 00:12
A Right Said Fred énekese és több EP-képviselő is részt vett egy engedély nélküli moszkvai melegfelvonuláson: a demonstrálókat előbb jobboldali ellentüntetők dobálták és verték meg, majd többüket a rendőrség vette őrizetbe.

Ken Livingstone, London polgármestere, párizsi és római kollegájával együtt elítélte és sajnálatát fejezte ki hétfőn amiatt, hogy vasárnap Moszkvában attrocitások kisértek egy meleg tüntetést.


Az előzetesen nem engedélyezett demonstráció résztvevői a moszkvai főpolgármesternek, Jurij Luzskovnak akartak petíciót átadni a meleg felvonulások engedélyezése érdekében, a "melegliberalizáció" 14. évfordulóján. Oroszországban 1993 óta nem büntetendő a homoszexualitás, de ez nem jelenti azt, hogy a melegeket ne érné hátrányos megkülönböztetés. Luzskov főpolgármester korábban is többször megtagadta a felvonulások engedélyezését, ezúttal kijelentette: a homoszexualitás sátáni, és sosem fog melegfelvonulást engedélyezni. A moszkvai rendőrség szóvivője a BBC beszámolója szerint azt mondta, a rendfenntartók előre figyelmeztették a felvonulókat, nincs joguk egy az emberi jogi eszméket eltorzító csoport érdekében beavatkozniuk a történésekbe.


A felvonulókat előbb tojással dobálták jobboldali ellentüntetők, majd többeket megvertek, a földön fekvő demonstrálókat rúgdosták. A rendőrség ugyanakkor többeket őrizetbe vett, köztük a német Zöldek egyik parlamenti képviselőjét és két európai parlamenti képviselőt is. A résztvevők rendőri segítséget a nyilatkozatok szerint hiába kértek, noha a korábbi években is többször megtámadták a melegek hasonló rendezvényeit harcias ortodox keresztények és neonácik.

A felvonuláson részt vett Richard Fairbrass, az angol Right Said Fred énekese is, akit ugyancsak megütöttek ellentüntetők. Később a BBC-nek azt mondta: többet nem utazik a Oroszországba biztonsági emberek nélkül.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?