Gerzson
-3 °C
3 °C

A legújabb kommunista ország

2001.04.23. 23:02
Kapcsolódók (1)
Moldovai Köztársaság, Románia keleti szomszédja lesz a világ legújabb kommunista országa. Az április elejei választások után hatalomra jutott Vlagyimir Voronin államfő szerint országának úgy kell ellenállnia Európának, mint Kuba az Amerikai Egyesült Államoknak.
1991-ben, a Szovjetunió szétesése után mindenki Kuba és Kína szocialista rendszerének bukását várta. A kubaiak az éghajlatuknak és a szivarjuknak köszönhetően megúszták, a kínaiak pedig új alapra helyezve szocialista gazdaságukat próbálnak a felszínen maradni. A szocialista országok sorát a februári parlamenti, illetve az áprilisi elnöki választások után egy újabb ország kívánja szaporítani: Moldova Köztársaság.

A kommunisták mindent megnyertek

A február 25-i parlamenti választásokon a Moldovai Kommunisták Pártja 71 helyet szerzett a 101 fős parlamentbe, így 70 százalékos kényelmes többséget biztosított magának. Az államfő választása puszta formalitássá vált: a parlament Vlagyimir Voronint, a párt elnökét választotta április elején az ország első emberévé.

Moldova az imperialista ragadozók között

A fiatal kommunista párt a hét végén (április 21-22.) tartotta ötödik kongresszusát, ahol a párt elnöke és az ország vezetője ismertette a jövőre vonatkozó terveit: " a jelenkori szocialista ideológia" szerint kívánja országát vezetni, és proletár büszkeséggel jelentette be, hogy országa első Európában, ahol a kommunista párt újból hatalomra jutott. Az államfő országának Kubához hasonló szerepet szán, országa úgy kell ellenálljon Európának, mint Kuba az Amerikai Egyesült Államoknak. Az államfő szerint "progresszív erők segítségével a végsőkig kitartunk, úgy, ahogy Kuba kitart az imperialista ragadozók között".

A pártkongresszust a régi idők hangulatát idéző színpadi kellékekkel díszítették: Lenin élethű portréja a moldovai kommunista párt emblémája mellett. A találkozót pedig neves vendégek tisztelték meg: Genagyij Zsuganov, az orosz kommunisták vezére sem hiányzott.

Románia aggódik a politikai változások miatt

Románia egyébként aggodalommal figyeli a Moldova Köztársaság-beli eseményeket. A közel 4 és fél milliós lakosságú ország - valamikor Nagy-Románia része - több mint 50 százaléka moldovai (ahogy ők nevezik magukat), de a román nyelvet beszélik. Románia EU-csatlakozási törekvései miatt a két ország lakosai nem utazhatnak csupán személyazonossági alapján, útlevél bevezetésére van szükség.

A román kormány kettős állampolgársággal oldaná meg a folyamatos kapcsolattartást a moldovai románokkal. Az ország kommunista vezetésével tárgyalni azonban nehéznek bizonyulhat. Románia az EU-csatlakozási tárgyalások miatt is aggódhat, hisz komolyan kell védeni azt a határt, mely egy nem kívánatos ideológiájú országgal közös.