Omar molla szent háborúra hívja az afgánokat

2003.02.17. 08:52
Az Afganisztánból elűzött tálib rendszer vezetője felszólította az afgánokat, hogy indítsanak szent háborút az Egyesült Államok és a központi kabuli kormány ellen. Az Omar mollának tulajdonított levél szerint büntetés vár azokra, akik nem határolódnak el a kabuli kormányzattól.
Mohammed Omar molla az északnyugat-afganisztáni Pesavarban megjelenő egyik újsághoz eljuttatott, pastu nyelvű közleményben kijelentette, hogy azoknak az afgánoknak, akik nem tudnak közvetlenül részt venni a dzsihádban, azaz a szent háborúban, el kell határolódniuk Hamid Karzai afgán elnök kormányától és az Egyesült Államoktól. Omar molla szerint ennek az a módja, hogy mindenki mondjon fel, hagyja ott a kormányzati intézményekben betöltött állását.

A "keresztesek" szövetségeseinek büntetés jár

A tálib rendszer 2001 őszén történt megdöntése óta ez volt az első közlemény, amelyet közvetlenül Omar mollának tulajdonítanak. A pakisztáni székhelyű Afgán Iszlám Hírügynökség (AIP) által hétfőn ismertetett közleményt nem írta alá ugyan senki, de az újsághoz küldött dokumentum alsó szélén egyértelműen Omar molla neve és rangja szerepelt.

A molla arra is figyelmeztetett, hogy mindazokat, akik nem határolódnak el az amerikai támogatást élvező kabuli kormányzattól, a "keresztesek" szövetségesének fogják tekinteni és meg fogják büntetni. Azt nem részletezte, hogy milyen büntetés vár a parancs megszegőire.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás