Gusztáv
3 °C
7 °C

Titkos védelmi rendszer mentette meg az izraeli repülőgépet?

2002.11.29. 19:05
A Boeing 757-300 típusú gépnek egyes vélemények szerint - a harci gépeken használatos védelmi rendszerhez hasonló - megtévesztő hőcsapdákkal sikerült elkerülni a két hőkereső rakétát, amikor felszállt Mombasa repülőteréről. Egy párizsi központú internetes hírszerzési szaklap szerint egy jemeni származású imám áll a csütörtöki mombasai merényletek mögött. Az Intelligence on line úgy vélekedik, hogy az izraeli célpontok elleni kettős kenyai támadást valószínűleg Ali Si,i sejk hálózatának támogatásával készítették elő.
Mint ismeretes csütörtökön egy arabokból álló csoport robbantást hajtott végre egy Mombasához közel fekvő, izraeli tulajdonban lévő szálloda ellen. Ezzel csaknem egyidejűleg rakétákat lőttek ki a kenyai kikötőváros repülőteréről felszálló, Tel-Avivba tartó izraeli repülőgépre. Utóbbi sértetlenül érte el úticélját, a szállodai robbantások azonban 16 halottat követeltek.

Megtévesztő hőcsapdák

Feltehetően titkos fedélzeti védelmi rendszerrel volt felszerelve az az izraeli polgári repülőgép, amelyet Kenyában két rakétával támadtak - közölték felderítési és katonai szakértők pénteken. A Boeing 757-300 típusú gépnek egyes vélemények szerint - a harci gépeken használatos védelmi rendszerhez hasonló - megtévesztő hőcsapdákkal sikerült elkerülni a két hőkereső rakétát, amikor felszállt Mombasa repülőteréről. Yigal Eyal, a Héber Egyetem oktatója, egykori izraeli felderítő a Reutersnak elmondta, hogy Izrael a hetvenes évek óta munkálkodik olyan rendszer kifejlesztésén, hogy megvédjék a polgári gépeket terroristák rakéta merényleteitől. A mombasai eset ennek a rakéta-elhárító rendszernek egyfajta sikeres alkalmazása egy repülőgép fedélzetén.

Az El Al légitársaságot jól ismerő forrás szerint a társaság több repülőgépét az elmúlt években olyan elektronikus észlelő berendezésekkel szerelték fel a gép orrában és hátsó részében, amelyek észlelik a közeledő rakétákat. A Jediót Ahronót népszerű izraeli napilap pénteken megírta, hogy a Rafael nemzeti fegyvergyártó cég olyan zavaró berendezést fejlesztett ki, amely a polgári repülőgéphez van méretezve, és eltéríti céljától a gép felé kilőtt rakétát, megzavarva annak vezérlő rendszerét.

Ali Si,i sejk 10 éve a kenyai radikális muzulmánok vezetője

Egy párizsi központú internetes hírszerzési szaklap szerint egy jemeni származású imám áll a csütörtöki mombasai merényletek mögött. Az Intelligence on line úgy vélekedik, hogy az izraeli célpontok elleni kettős kenyai támadást valószínűleg Ali Si,i sejk hálózatának támogatásával készítették elő. Ali Si,i a kenyai imámok és prédikátorok tanácsának vezetője. Befolyása elsősorban Mombasa térségében érezhető, ahol jelentős a jemeni, szudáni és szomáliai közösség. Ez a vidék számít a radikális iszlám csoportok fő toborzási területének. A tanács támogatást nyújt más iszlám szervezeteknek, mint például a hatóságok által el nem ismert Kenyai Iszlám Pártnak, az "Al-Aksza barátainak". Ez utóbbit 2002. márciusában a nairobi kormány betiltotta illegális tevékenység címén - írja az Intelligence on line.

Az internetes kéthavi lap azt is hangsúlyozza, hogy a tanács tíz évvel ezelőtt segítette az al-Kaida terrorhálózat kenyai megtelepedését. A csoportot Ubeida Bansiri vezette, egészen 1996-ig, amikor belefulladt a Viktória-tóba. A kenyai szárny élén állítólag ma az egyiptomi származású Mohammad Obeid áll. Az Intelligence on line úgy tudja, hogy a tanács kapcsolatban áll a szomáliai Ittihád Iszlámi radikális iszlám szervezettel is, amely a kenyai határ közelében tevékenykedik. Ali Si,i sejk tíz évvel ezelőtt lett a kenyai radikális muzulmánok vezetője. 2001. október 24-én egy, a kenyai KTN televíziónak adott interjúban kijelentette: támogatja az afganisztáni tálibokat, és ellenez minden együttműködést az Egyesült Államokkal a terrorizmus elleni harcban.

Bush segítséget ígért

Az Egyesült Államok elítélte a kenyai kettős terrortámadást, ugyanakkor még korainak tartja annak megítélést, hogy merényletek az al-Kaida terrorhálózat rovására írhatók-e. George Bush felajánlotta az Egyesült Államok segítségét a nyomozásban. Pénteken az amerikai szakértők már meg is érkeztek Kenyába. Az amerikai hírszerzés szerint a támadások sok szempontból az al-Kaida módszereire vallanak. A csoport tevékeny Kelet-Afrikában, ahol a jelentős ázsiai és arab kisebbség között jól elvegyülhetnek. A The Washington Post szerint al-Kaida taktikát változtatva "puha célpontokat" keres, s a kenyai lehet a második terrortámadása turisták ellen a harmadik világban a Bali szigetén elkövetett robbantásos merénylet után.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!