Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Bíróság elé állnak a mombaszai robbantás gyanúsítottjai

2003.10.27. 11:20
Hat kenyai áll bíróság elé hétfőn a tavaly novemberi tizennyolc halálos áldozatot követelő mombaszai robbantással kapcsolatban. A férfiakat egy izraeli utasszállító elleni támadással is vádolják.
Tizenkét kenyai, három izraeli állampolgár és három feltételezett merénylő vesztette életét tavaly novemberben, amikor egy autóba rejtett pokolgép robbant az izraeli tulajdonú Paradise Hotel előtt. A kenyai hatóságok hat embert tartóztattak le a merénylettel kapcsolatban. A nyomozók azt feltételezik, hogy ugyanez a hat személy próbált meg rakétával lelőni egy Mombaszával felszálló izraeli utasszállítót pár hónappal korábban. A hat kenyai továbbra is azt állítja, hogy ártatlanok, jelentette a BBC. A vádlottak hétfőn állnak a nairobi fellebbviteli bíróság elé.

A védőügyvédek szerint a hatóságok pillanatnyilag csak a közvetett bizonyítékokkal rendelkeznek. Például az egyik vádlottat látták a bombakészítő társaságában, míg a többiek körözött al-Kaida tagok lányait vették feleségül. A mombaszai támadásért és a 219 halálos áldozatot követelő 1998-as nairobi amerikai nagykövetségnél történt merényletért az al-Kaida vállalta a felelősséget.

Közvetett bizonyíték

John Gacivih ügyész szerint azonban mind a közvetetett, mind a közvetlen bizonyítékok a vádlottak bűnösségét bizonyítják. Gacivih azonban nem részletezte a közvetlen bizonyítékokat. Az ügyész hozzátette, hogy két további gyanúsított is őrizetben van, de őket még hivatalosan nem vádolták meg. Maobe Mao ügyvéd szerint semmilyen fizikai bizonyíték nem szól védencei ellen, "pusztán politikai ügyről van szó, mert az Egyesült Államok letartóztatásokat kívánt látni."

Amerikai nyomásra?

A hat gyanúsítottból négyet Johnnie Carson akkori amerikai nagykövet látogatása utáni napon vettek őrizetbe. A nagykövet akkor azt mondta, hogy Kenyában egyetlen embert sem vettek őrizetbe, holott az összes olyan országban ahol hasonló támadás történt, több embert is letartóztattak a hatóságok. A mombaszai merénylet óta a kenyai hatóságok összesen ezerötszáz embert vettek őrizetbe hosszabb-rövidebb időre, ám többségüket vádemelés nélkül szabadon engedték. A múlt héten egy emberjogi szervezet azzal vádolta meg a kenyai rendőrséget, hogy kínzással csikarnak ki vallomást a terrorista cselekményekkel vádolt személyekből.