István, Vajk
17 °C
34 °C

27 év börtön a boszniai szerbek volt vezérének

2006.09.27. 15:29
A népirtást nem, csak a háborús bűnöket tudták rábozonyítani Momcilo Krajisnikra. A boszniai szerbek nagyhatalmú parlamenti elnöke olykor még Radovan Karadzicot is ugráltatta, tárgyalókészségét a nyugati diplomaták által ráragasztott beceneve, Mr. No is bizonyítja.

Háborús bűnök miatt 27 év börtönre ítélték, de a népirtás vádja alól felmentették Momcilo Krajisnikot, jelentette a BBC. A boszniai szerbek egykori vezetőjét az etnikai tisztogatások egyik fő kitervelőjének tartják.

Aki még Karadzicot is ugráltatta


Momcilo Krajisnik
Krajisnik volt a boszniai szerb parlament elnöke, és mint ilyen, gyakran még Radovan Karadzicnál is keményvonalasabb álláspontot képviselt. Nem egy alkalommal, amikor Karadzic már hajlott volna a megállapodásra, a boszniai szerbek parlamentje vetette el a nemzetközi békejavaslatokat.

Krajisnik az eddigi legmagasabb rangú boszniai szerb politikus, akit elítéltek a háborúban játszott szerepe miatt. A volt parlamenti elnök kitartóan tagadta, hogy tudomása lett volna a háborús bűnökről, de Biljana Plavsic volt boszniai szerb miniszterelnök vallomása szerint igenis a szerbek egyik legnagyobb hatalmú vezetője volt, s mint ilyen teljes rálátással rendelkezett a történtekre.

Kitervelte az etnikai tisztogatást

A hágai Nemzetközi Törvényszék ügyészeinek mindazonáltal nem sikerült rábizonyítaniuk, hogy tudatosan népirtásra utasította volna a szerb alakulatokat. A Bíróság azt mindenesetre igazoltnak látta, hogy Krajisnik, Karadziccsal és Mladiccsal együtt tervelte ki a boszniai horvátok és muzulmánok etnikai tisztogatás néven elhíresült üldözését.

Krajisnik hetekig tartó védőbeszédében tagadta, hogy tudomása lett volna a bűntettekről, magát pedig békéltetőként mutatta be. Ennek némileg ellentmond, hogy több neves nyugati diplomatát kergetett őrületbe, akik egyszerűen Mr. No-nak, azaz Nem úrnak nevezték őt, mert ezt az egyetlen angol szót tudta csak ismételgetni.