Jenő
-2 °C
6 °C

27 év börtön a boszniai szerbek volt vezérének

2006.09.27. 15:29
A népirtást nem, csak a háborús bűnöket tudták rábozonyítani Momcilo Krajisnikra. A boszniai szerbek nagyhatalmú parlamenti elnöke olykor még Radovan Karadzicot is ugráltatta, tárgyalókészségét a nyugati diplomaták által ráragasztott beceneve, Mr. No is bizonyítja.

Háborús bűnök miatt 27 év börtönre ítélték, de a népirtás vádja alól felmentették Momcilo Krajisnikot, jelentette a BBC. A boszniai szerbek egykori vezetőjét az etnikai tisztogatások egyik fő kitervelőjének tartják.

Aki még Karadzicot is ugráltatta


Momcilo Krajisnik
Krajisnik volt a boszniai szerb parlament elnöke, és mint ilyen, gyakran még Radovan Karadzicnál is keményvonalasabb álláspontot képviselt. Nem egy alkalommal, amikor Karadzic már hajlott volna a megállapodásra, a boszniai szerbek parlamentje vetette el a nemzetközi békejavaslatokat.

Krajisnik az eddigi legmagasabb rangú boszniai szerb politikus, akit elítéltek a háborúban játszott szerepe miatt. A volt parlamenti elnök kitartóan tagadta, hogy tudomása lett volna a háborús bűnökről, de Biljana Plavsic volt boszniai szerb miniszterelnök vallomása szerint igenis a szerbek egyik legnagyobb hatalmú vezetője volt, s mint ilyen teljes rálátással rendelkezett a történtekre.

Kitervelte az etnikai tisztogatást

A hágai Nemzetközi Törvényszék ügyészeinek mindazonáltal nem sikerült rábizonyítaniuk, hogy tudatosan népirtásra utasította volna a szerb alakulatokat. A Bíróság azt mindenesetre igazoltnak látta, hogy Krajisnik, Karadziccsal és Mladiccsal együtt tervelte ki a boszniai horvátok és muzulmánok etnikai tisztogatás néven elhíresült üldözését.

Krajisnik hetekig tartó védőbeszédében tagadta, hogy tudomása lett volna a bűntettekről, magát pedig békéltetőként mutatta be. Ennek némileg ellentmond, hogy több neves nyugati diplomatát kergetett őrületbe, akik egyszerűen Mr. No-nak, azaz Nem úrnak nevezték őt, mert ezt az egyetlen angol szót tudta csak ismételgetni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?