Krisztina
18 °C
24 °C

Az elszenesedett székházban bolyongott a mongol kormányfő

2008.07.02. 08:57
Öten meghaltak és több mint háromszázan megsebesültek meg azokban a heves megmozdulásokban, amelyek kedden este törtek ki a mongol fővárosban a hét végi választások eredményének állítólagos meghamisítása miatt.

Az igazságügyi miniszter szerda reggeli bejelentése szerint a sebesültek között legalább egy külföldi, egy japán állampolgár van. Az erőszakos cselekmények miatt mintegy 700 embert vettek őrizetbe.

A zavargások után, amelyek során felgyújtották a kormányzó Mongol Népi Forradalmi Párt (MNFP) székházát, Nambarín Enhbajar államfő rendkívüli állapotot hirdetett ki. Az intézkedés egyelőre négy napra szól.

Helyi sajtójelentések szerint reggelre eloltottak a városban minden tüzet. A Mongol Népi Forradalmi Párt székháza teljesen leégett. A televízióban látni lehetett Szandzságín Bajar kormányfőt, amint az elszenesedett romok között járkál kezét imára kulcsolva.

Reggelre eloltottak a városban minden tüzet

Szerda reggel megerősítették a kormányépületek rendőri védelmét.

A mongol választási bizottság még nem közölte a vasárnapi választás hivatalos végeredményét, de az előzetes eredmények szerint a MNFP többséget szerzett a 76 fős parlamentben. A választási bizottság helyettes vezetője, Bajarszajhán szerint a szükségállapot kihirdetése nincs befolyással a bizottság munkájára és reményeik szerint még szerdán közlik a végeredményt. Az ulánbátori amerikai nagykövetség "mélységes aggodalmát" fejezte ki az erőszakos cselekmények miatt, és együttműködésre szólította fel a feleket.