Valér
2 °C
8 °C

Rajtaütés London legnagyobb mecsetében

2003.01.20. 11:31
Hét embert tartóztattak le hajnalban a ricin-üggyel összefüggésben egy észak-londoni mecsetben. A brit főváros legnagyobb mesetét száz kommandóssal rohamozta meg a Scotland Yard. A mecsetet vezető radikális pap, Abu Hamza szerint "le kell csukniuk" ahhoz, hogy elhallgattassák.
Rajtaütésszerű akciót hajtott végre a Scotland Yard London legnagyobb mecsetében. A hajnali rajtaütés során hét férfit tartóztatott le mintegy száz kommandós, a rendőrök a ricin-ügyben nyomoznak. A radikális muzulmán pap, Abu Hamza vezette mecset környékét egy kilométeres körzetben lezárták.

A mecsetben nincs méreg

Az akciót, melynek során a mecsettel szomszédos két házat is átkutatták, "a titkosszolgálatok információi alapján előre megtervezték" - mondta el egy rendőrségi szóvivő a BBC-nek. A rajtaütés része egy szélesebb, a Nagy-Britanniában zajló terrorista tevékenység felderítését célzó nyomozás része. "Bár az akció kapcsolódik a ricin-ügyben eszközölt letartóztatásokhoz, semmi nem utal arra, hogy a mecsetben is vegyi anyagokat tárolnának" - mondta a szóvivő a BBC-nek.

Az akciót David Blunkett belügyminiszter "teljes támogatásával" hajtották végre - írja a hírügynökség. "Vasárnap, és az elmúlt hetekben is nyilvánvalóvá tettem, hogy keményen fel fogunk lépni bármely a közbiztonságot fenyegető veszéllyel szemben" - áll Blunkett közleményében.

A fanatikus pap akár börtönbe is vonulna

A mecsetet vezető Abu Hamzát "gyújtóhangú és túlpolitizált" beszédei miatt kizárással fenyegette az Észak Londoni Központi Mecset tanácsa. A vallási vezetőnek hétfő délutánig kell válaszolnia a szónoklatait ért támadásra. Egyelőre nem tudni, hogy a rendőrség gyanúsítottként kezeli-e Hamzát. A figyelmeztetések ellenére a fanatikus vallási vezető magabiztosnak tűnik. "Ha le akarnak hallgattatni, le kell csukniuk. A számláimat már befagyasztották, elvették az útlevelemet - mi mást tehetnének még" - nyilatkozta a BBC-nek.