Ágnes
-1 °C
2 °C

51 halott a bagdadi mecsetrobbantásban

2006.04.07. 17:30
51 halottja van egy síitákat célzó robbantásnak Bagdadban. Két öngyilkos merénylő egy mecsetre támadt, egyikük a hívők közt, belül robbantotta fel magát.

Kettős - a CNN értesülései szerint hármas - öngyilkos merényletet követtek el Bagdadban egy síita mecset ellen, jelentette a BBC iraki rendőri forrásokra hivatkozva. A támadásban legalább 51-en meghaltak, 158-an megsebesültek.

Az egyik merénylő a mecset belsejében robbantotta fel magát. A CNN értesülései szerint egy másik a bejárati folyosón, a harmadik pedig a kijáratnál robbantotta fel magát. Az amerikai hírcsatorna értesülései szerint a rendőrség először aknatámadásra gyanakodott.

A BBC értesülései szerint a mecset a legnagyobb iraki síita párthoz, az Irán-barát Iszlám Forradalom Iraki Legfelsőbb Tanácsához (SCIRI) állt közel. A mecset imámja a párt egyik vezető parlamenti képviselője. Egyelőre nem tudni, hogy életét vesztette-e a támadásban.

A SCIRI hivatalos kozleményében a szunnita lázadókat vádolta a merényletekkel.

A bagdadi belügyminisztérium csütörtöki közleményében támadások veszélyére figyelmeztetett az iszlám imanap előtt.

Nadzsafban csütörtökön tíz síita vesztette életét egy mecset elleni merényletben. A polgárháborúval fenyegető, felekezetek közt dúló erőszak kirobbantója a szamarai Arany Mecset elleni támadás volt, azóta több százan vesztették életüket a bosszúgyilkosságokban.