Alfréd
-3 °C
3 °C

Hatalmas robbanás egy kurd vezető temetésén Irakban

2005.05.01. 23:00
Kapcsolódók (1)
A kiérkező mentőknek is útját állták ismeretlen fegyveresek, miután egy öngyilkos merénylet huszonöt emberrel végzett Irak északi részén. A merénylő egy kurd vezető temetésén összegyült tömegben robbantott.

Huszonöten meghaltak és harmincan megsebesültek, amikor Irak északi részén vasárnap egy kurd vezető temetésén felrobbantotta gépkocsiját egy öngyilkos merénylő, közölte a Kurdisztáni Demokrata Párt (KDP) szóvivője.

A merénylet a Moszultól 80 kilométerre nyugatra, a szíriai határtól 150 kilométerre keletre fekvő Tal Afar városában történt. Az autóbombás merénylő belehajtott egy gyászolókkal teli sátorba, ahol épp az iraki felkelők által meggyilkolt Szajed Talib Szajed Vahab, a KDP egyik moszuli vezetőjének a temetése zajlott.

Szemtanúk szerint amerikai katonák, iraki rendőrök és mentők száguldottak a helyszínre, hogy elszállítsák a holttesteket és elsősegélyt nyújtsanak a sebesülteknek, de ismeretlen fegyveresek elzárták az utat, és tűzharc tört ki, mondta el a szóvivő.

Az amerikai hadsereg megerősítette a merénylet tényét, de azt közölte, hogy nem tudja, hányan haltak, illetve sebesültek meg. A merényletről az al-Arabíja hírtelevízió is beszámolt.

Az elmúlt héten a lázadók a Reuters híradása szerint tizenöt merényletet hajtottak végre Irakban alig néhány nap alatt.