Elítélték a Moszad ügynökét

2000.07.08. 14:00
A lausanne-i bíróság egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Moszad izraeli titkosszolgálat egyik emberét - jelentette a CNN. A bíróság előtt Isaac Bentam álnéven megjelent férfi tehát elhagyhatja Svájcot és visszatérhet Izraelbe. Az ügynököt még 1998 februárjában tartóztattak le Bernben, mikor négy társával épp egy lehallgató-készüléket helyezett el egy lakásban.
Az eset annak idején kisebb diplomáciai vihart kavart. Svájc magyarázatot követelt, Izrael elnézést kért. Az ügynökök arra hivatkoztak, hogy a lakás tulajdonosa, egy líbiai férfi, aki feltehetően tagja a Hezbollahnak.

Abdallah el-Zein, autókereskedő, egy iszlám központ vezetője, keddi vallomásában tagadta, hogy kapcsolatban állna a Hezbollahhal. Azt is tagadta, hogy köze lenne egy 1994-es argentínai robbantáshoz, ahol a helyi zsidó közösség 84 tagja halt meg.

Az ügyészek szerint el-Zein vallomása hiteles, a férfi nem jelent komoly veszélyt Izraelre, Bental viszont súlyosan megsértette Svájc szuverenitását, annak ellenére, hogy Svájc mindig együttműködött a Moszaddal.

Bental beismerte, hogy idegen ország érdekében hajtott végre törvénytelen akciókat, kémkedett és hamis útlevelet használt.

Bentalt 1998-ban két hónap vizsgálati fogság után kétmillió dollár fejében szabadlábra helyezték, és négy társát elengedték - bár ez utóbbi sokak szerint komoly hiba volt, hiszen a bíróság nem tudta meghallgatni őket. A történet hatodik szereplőjét, az akció feltételezett vezetőjét, a rendőrségnek nem sikerült elfognia.

Szerdán a Moszad ügynökei Izraelben bejelentették, hogy nem hajlandók több külföldi akcióban részt venni, ha az állam nem védi meg őket az ilyen helyzetektől. A hadsereg rádiója szerint az ügynököket megdöbbentette, hogy Izrael kiadta Bentalt Svájcnak a tárgyalásra.

Az ügyészek 15 hónap börtönt és ötezer svájci frankos pénzbüntetést kértek a bíróságtól, továbbá szerették volna elérni, hogy Bentalt tíz évre kitiltsák Svájcból. Az egy év felfüggesztett mellett a bíróság öt évre tiltotta ki Bentalt az ország területéről.

Bental ügyvédei üdvözölték az ítéletet, de közölték, hogy fellebbezni fognak, mivel Bental csak kötelességét teljesítette, Izraelt próbálta védeni a terrorista-támadásokkal szemben. Ehud Barak izraeli miniszterelnök közleményben tudatta, hogy nagyon elégedett az ítélettel, és egyúttal méltatta a biztonságukat kockáztató ügynökök munkáját.  • Hírek
  • Csok