Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Moszkva leállította a csapatkivonást Grúziából

2006.09.30. 14:09
Egyre élesedik a grúz-orosz vita, Moszkva most leállította csapatainak kivonását a kaukázusi országból, miután a grúzok letartóztattak négy orosz tisztet, akiket kémkedéssel vádolnak.

Leállították az orosz csapatok kivonását az Észak-kaukázusi Katonai Körzetből (SZKVO) - jelentette be a Kaukázuson túli orosz haderők (GRVZ) parancsnoka, Alekszandr Baranov tábornok.

Két bázist kéne kiüríteniük

Oroszországnak két bázisa van Grúziában, ezeket eredetileg 2008-ig ürítette volna ki - írja a The Washington Post.com. A Rosztovban nyilatkozó Baranov a grúz-orosz feszültséggel indokolta a döntést, és a grúzokra hárította a felelősséget.

Baranov szavai szerint - amelyeket a Lenta.ru orosz internetes hírportál idézett - az összes tiszt és a zászlósok, akiket a laktanyákban helyeztek el, csak a katonai táborokban gyakorlatozhatnak. A legfőbb feladat számukra, hogy garantálják az emberek biztonságát és segítsenek Oroszország becsületét helyreállítani - mondta Baranov.

Mértéktartásra int a tábornok

Baranov szerint a legfontosabb most a visszafogottság, a mértéktartás, nehogy valamilyen "negatív helyzet" álljon elő, ezzel alighanem arra gondolt, hogy az orosz csapatok nehogy valamilyen provokációba keveredjenek. Éppen ezért a lehető legkisebb mozgással járó tevékenységeket végeznek csak a garnizonokban - tette hozzá.

Egy másik katonai parancsnok, Andrej Popov arról nyilatkozott, hogy egyelőre nem evakuálják tömegesen az orosz állampolgárokat Grúziából. Popovot a Lenta idézte, a Washington Post szerint viszont kimenekítik az orosz diplomatákat és családjaikat Grúziából, miközben az orosz nagykövetség nem ad ki vízumokat grúz állampolgároknak Tbilisziben.

Pénteken blokád alá vették a grúzok a tbiliszi orosz katonai központot

Pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult Oroszország ENSZ-nagykövete, mivel a grúz rendőrség blokád alá vette az orosz hadsereg tbiliszi központját.

A grúzok szerint egy orosz kémet bújtatnak katonai létesítményben. Előzőleg Grúzia négy másik orosz állampolgárt már vád alá helyezett és előzetes letartóztatásukat is elrendelte. Őket kémkedéssel vádolják, a gyanút pedig videofelvételekkel támasztották alá.

Kémkedési gyanú

A felvételen látható, ahogy a meggyanúsított oroszok grúz katonai létesítményekről kérdezősködnek, az értesülésekért meg pénzt adnak grúzoknak. A grúz hatóságok szerint a négy meggyanúsított és őrizetbe vett orosz tisztnek - akiket pénteken már bíróság elé is állítanak - egy grúz faluban elkövetett, három rendőr halálát okozó támadáshoz is köze lehet.

A válság során Oroszország már hazarendelte tbiliszi nagykövetét is. Az orosz-grúz viszony pár hete vált feszülté, amikor Grúzia partnerségi tárgyalásokat kezdett a NATO-val. Oroszország "békefenntartóként" csapatokat állomásoztat két, Moszkvával szövetséges szakadár grúz régióban, Abháziában és Dél-Oszétiában. A grúz vádak szerint az oroszok valójában fenntartják a szakadár államocskák látszatfüggetlenségét, nem a tartományok visszatérésén dolgoznak.

Washington a NATO-ban látná szívesen Grúziát?

Szintén friss hír, hogy Washingtonban - magyar idő szerint péntekről szombatra virradóra - öt befolyásos szenátor benyújtotta javaslatát a szenátusnak, hogy Grúziát is vegyék fel a NATO-ba.

A grúz parlament határozatban követelte az orosz csapatok kivonását, a helyüket a tervek szerint európai békefenntartók vehetnék át.