Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Moszkva leállította a csapatkivonást Grúziából

2006.09.30. 14:09
Egyre élesedik a grúz-orosz vita, Moszkva most leállította csapatainak kivonását a kaukázusi országból, miután a grúzok letartóztattak négy orosz tisztet, akiket kémkedéssel vádolnak.

Leállították az orosz csapatok kivonását az Észak-kaukázusi Katonai Körzetből (SZKVO) - jelentette be a Kaukázuson túli orosz haderők (GRVZ) parancsnoka, Alekszandr Baranov tábornok.

Két bázist kéne kiüríteniük

Oroszországnak két bázisa van Grúziában, ezeket eredetileg 2008-ig ürítette volna ki - írja a The Washington Post.com. A Rosztovban nyilatkozó Baranov a grúz-orosz feszültséggel indokolta a döntést, és a grúzokra hárította a felelősséget.

Baranov szavai szerint - amelyeket a Lenta.ru orosz internetes hírportál idézett - az összes tiszt és a zászlósok, akiket a laktanyákban helyeztek el, csak a katonai táborokban gyakorlatozhatnak. A legfőbb feladat számukra, hogy garantálják az emberek biztonságát és segítsenek Oroszország becsületét helyreállítani - mondta Baranov.

Mértéktartásra int a tábornok

Baranov szerint a legfontosabb most a visszafogottság, a mértéktartás, nehogy valamilyen "negatív helyzet" álljon elő, ezzel alighanem arra gondolt, hogy az orosz csapatok nehogy valamilyen provokációba keveredjenek. Éppen ezért a lehető legkisebb mozgással járó tevékenységeket végeznek csak a garnizonokban - tette hozzá.

Egy másik katonai parancsnok, Andrej Popov arról nyilatkozott, hogy egyelőre nem evakuálják tömegesen az orosz állampolgárokat Grúziából. Popovot a Lenta idézte, a Washington Post szerint viszont kimenekítik az orosz diplomatákat és családjaikat Grúziából, miközben az orosz nagykövetség nem ad ki vízumokat grúz állampolgároknak Tbilisziben.

Pénteken blokád alá vették a grúzok a tbiliszi orosz katonai központot

Pénteken az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordult Oroszország ENSZ-nagykövete, mivel a grúz rendőrség blokád alá vette az orosz hadsereg tbiliszi központját.

A grúzok szerint egy orosz kémet bújtatnak katonai létesítményben. Előzőleg Grúzia négy másik orosz állampolgárt már vád alá helyezett és előzetes letartóztatásukat is elrendelte. Őket kémkedéssel vádolják, a gyanút pedig videofelvételekkel támasztották alá.

Kémkedési gyanú

A felvételen látható, ahogy a meggyanúsított oroszok grúz katonai létesítményekről kérdezősködnek, az értesülésekért meg pénzt adnak grúzoknak. A grúz hatóságok szerint a négy meggyanúsított és őrizetbe vett orosz tisztnek - akiket pénteken már bíróság elé is állítanak - egy grúz faluban elkövetett, három rendőr halálát okozó támadáshoz is köze lehet.

A válság során Oroszország már hazarendelte tbiliszi nagykövetét is. Az orosz-grúz viszony pár hete vált feszülté, amikor Grúzia partnerségi tárgyalásokat kezdett a NATO-val. Oroszország "békefenntartóként" csapatokat állomásoztat két, Moszkvával szövetséges szakadár grúz régióban, Abháziában és Dél-Oszétiában. A grúz vádak szerint az oroszok valójában fenntartják a szakadár államocskák látszatfüggetlenségét, nem a tartományok visszatérésén dolgoznak.

Washington a NATO-ban látná szívesen Grúziát?

Szintén friss hír, hogy Washingtonban - magyar idő szerint péntekről szombatra virradóra - öt befolyásos szenátor benyújtotta javaslatát a szenátusnak, hogy Grúziát is vegyék fel a NATO-ba.

A grúz parlament határozatban követelte az orosz csapatok kivonását, a helyüket a tervek szerint európai békefenntartók vehetnék át.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!