Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb perek a moszkvai túszdráma miatt

2002.12.02. 16:57
Újabb perek indulnak a Moszkva városa ellen az október 23-i csecsen túszejtés miatt. A felperesek követeléseit azonban a város képtelen kielégíteni, így esetleg a szövetségi kormánynak kell fizetnie.
Eddig nyolcan fordultak bírósághoz a moszkvai túszdráma kapcsán. Egyes túlélők egészségkárosodásuk és erkölcsi káruk, míg néhányan családtagjuk halála miatt követelnek kártérítést Moszkva városától. A felperesek 500 ezer-1 millió dollár közötti kártérítést tartanak méltányosnak. A moszkvai önkormányzat ugyanakkor jelezte, hogy nincs lehetősége ekkora kártérítés kifizetésére, és azt ajánlotta, hogy az érintettek az orosz szövetségi kormánnyal szemben érvényesítsék követeléseiket. A túszdráma következtében hivatalos adatok szerint 129 ember halt meg, túlnyomó részük az Alfa kommandó által az ostrom során bevetett altatógáz következtében. A túlélők több mint 650-en vannak, a próbaperek sikere esetén ok is számíthatnának ilyen kártérítésre.

Nem várható gyors döntés

A felperesek ügyvédje, Igor Trunov arról számolt be hétfőn, hogy a tverszki bíróság valószínűleg egyesíti az ügyeket, és már kedden hozzákezd az iratok tanulmányozásához. A jogász óvott azonban attól, hogy a felperesek gyors döntésben reménykedjenek, mert Oroszországban átlagosan 3 évig tart egy polgári per. Trunov szerint azért Moszkva városát jelölték meg alperesként, mert a terrorizmus elleni harcról szóló orosz törvény az adott régiók felelősségét mondja ki a terrorcselekmények kapcsán. Szerinte az orosz kormányt csak a túszdráma külföldi áldozatai perelhetnék be. Az ügyvéd azt javasolta, hogy az állami duma oly módon módosítsa az említett törvényt, hogy a terrorakciók áldozatainak hozzátartozóit és a túlélőket ugyanazok a jogok illessék meg, mint a háborúk hősi halottait és veteránjait.

Ki fizet, és mennyit?

Vlagyimir Platonov, a moszkvai duma elnöke viszont a törvény azon paragrafusára hivatkozott, hogy a szövetségi kormánynak kell helytállnia, amennyiben az adott régió nem képes erre. A politikus szerint a nagy összegű követelések és a több száz érintett miatt most éppen ez az eset áll fenn: a város egyszerűen nem fizethet ki ennyi pénzt a "moszkvaiak zsebéből". Az orosz kormány és a moszkvai városatyák döntése értelmében az áldozatok hozzátartozói családonként 100 ezer rubelt (mintegy 800 ezer forint), a túlélők pedig fejenként 50 ezer rubel támogatást kaptak. A terrorcselekmény során megsemmisült vagy elveszett értéktárgyakért 10 ezer rubeles összeghatárig vállalt felelősséget az állam. A főváros fizette a temetések költségeit is, a túlélők pedig ingyen vehetik igénybe a legjobb oroszországi szanatóriumokat és üdülőket utókezeléseikhez.

Gyárosok a túszokért

Arkagyij Volszkij, az orosz gyáriparosok és vállalkozók szövetségének elnöke hétfőn jelentette be, hogy a testület tagjai 30 millió rubelt adtak össze a túszok, illetve hozzátartozóik megsegítésére, valamint a "Nord-Ost" musical újbóli színpadra állítására. A tragikus október 23-i előadás után az egész világon megismert orosz zenés darab felújítására állami forrásokat is ígért az állami duma.