Piroska
3 °C
3 °C

Újabb perek a moszkvai túszdráma miatt

2002.12.02. 16:57
Újabb perek indulnak a Moszkva városa ellen az október 23-i csecsen túszejtés miatt. A felperesek követeléseit azonban a város képtelen kielégíteni, így esetleg a szövetségi kormánynak kell fizetnie.
Eddig nyolcan fordultak bírósághoz a moszkvai túszdráma kapcsán. Egyes túlélők egészségkárosodásuk és erkölcsi káruk, míg néhányan családtagjuk halála miatt követelnek kártérítést Moszkva városától. A felperesek 500 ezer-1 millió dollár közötti kártérítést tartanak méltányosnak. A moszkvai önkormányzat ugyanakkor jelezte, hogy nincs lehetősége ekkora kártérítés kifizetésére, és azt ajánlotta, hogy az érintettek az orosz szövetségi kormánnyal szemben érvényesítsék követeléseiket. A túszdráma következtében hivatalos adatok szerint 129 ember halt meg, túlnyomó részük az Alfa kommandó által az ostrom során bevetett altatógáz következtében. A túlélők több mint 650-en vannak, a próbaperek sikere esetén ok is számíthatnának ilyen kártérítésre.

Nem várható gyors döntés

A felperesek ügyvédje, Igor Trunov arról számolt be hétfőn, hogy a tverszki bíróság valószínűleg egyesíti az ügyeket, és már kedden hozzákezd az iratok tanulmányozásához. A jogász óvott azonban attól, hogy a felperesek gyors döntésben reménykedjenek, mert Oroszországban átlagosan 3 évig tart egy polgári per. Trunov szerint azért Moszkva városát jelölték meg alperesként, mert a terrorizmus elleni harcról szóló orosz törvény az adott régiók felelősségét mondja ki a terrorcselekmények kapcsán. Szerinte az orosz kormányt csak a túszdráma külföldi áldozatai perelhetnék be. Az ügyvéd azt javasolta, hogy az állami duma oly módon módosítsa az említett törvényt, hogy a terrorakciók áldozatainak hozzátartozóit és a túlélőket ugyanazok a jogok illessék meg, mint a háborúk hősi halottait és veteránjait.

Ki fizet, és mennyit?

Vlagyimir Platonov, a moszkvai duma elnöke viszont a törvény azon paragrafusára hivatkozott, hogy a szövetségi kormánynak kell helytállnia, amennyiben az adott régió nem képes erre. A politikus szerint a nagy összegű követelések és a több száz érintett miatt most éppen ez az eset áll fenn: a város egyszerűen nem fizethet ki ennyi pénzt a "moszkvaiak zsebéből". Az orosz kormány és a moszkvai városatyák döntése értelmében az áldozatok hozzátartozói családonként 100 ezer rubelt (mintegy 800 ezer forint), a túlélők pedig fejenként 50 ezer rubel támogatást kaptak. A terrorcselekmény során megsemmisült vagy elveszett értéktárgyakért 10 ezer rubeles összeghatárig vállalt felelősséget az állam. A főváros fizette a temetések költségeit is, a túlélők pedig ingyen vehetik igénybe a legjobb oroszországi szanatóriumokat és üdülőket utókezeléseikhez.

Gyárosok a túszokért

Arkagyij Volszkij, az orosz gyáriparosok és vállalkozók szövetségének elnöke hétfőn jelentette be, hogy a testület tagjai 30 millió rubelt adtak össze a túszok, illetve hozzátartozóik megsegítésére, valamint a "Nord-Ost" musical újbóli színpadra állítására. A tragikus október 23-i előadás után az egész világon megismert orosz zenés darab felújítására állami forrásokat is ígért az állami duma.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!