Gyárfás
18 °C
35 °C

Hat embert ölt meg a moszkvai pokolgép

2003.12.09. 14:15
Hat ember vesztette életét, amikor autóba rejtett pokolgép robbant Moszkva belvárosában kedd reggel. A hatóságok öngyilkos merénylőre gyanakszanak, de az üzleti vitát is elképzelhetőnek tartják. A moszkvai polgármester szerint a törvényhozás lett volna a célpont, de túl hamar léptek működésbe a bombák.
A moszkvai hatóságok szerint feltehetőelg öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a moszkvai Vörös tér mellett fekvő Nacional szálloda mellett. A merényletben az eddigi ismeretek szerint hat ember vesztette életét, és legalább tizenhárman megsebesültek.

Tekintse meg képeinket!
Fotó: EPA
A Kremltől csak pár száz méternyire fekvő Tverszkaja utcában fekvő épület ablakai kitörtek, a környéken parkoló gépkocsik súlyosan megrongálódtak. A Reuters riportere emberi testrészeket látott a hóval borított járdán a merénylet helyszínén, jelentette a BBC. A tűzszerészek alaposan átvizsgálják az egész környéket, mert állítólag egy másik ott parkoló autót is aláaknáztak. Jevgenyij Gildejev rendőrségi szóvivő szerint az sem kizárt, hogy nem terrorcselekményről, hanem üzleti vita miatt történt a robbantás.

Jurij Luzskov moszkvai polgármester szerint két nő készült öngyilkos merényletre. Hozzátette: szemtanúk szerint korábban a két "kaukázusi kinézetű" nő a törvényhozás épületéshez vezető út felől érdeklődött. Az egyiket, aki meg is halt, már július óta körözték. "Nem a szálloda volt a célpont, a bombák idő előtt léptek működésbe" - mondta a polgármester.

Újabb robbanás

Moszkvában a Tverszkája utca 1. sz. alatti Nacionál szállónál az első után kb. két órával bekövetkezett a második robbanás. Ez akkor történt, amikor a tűzszerészek robotja szétlőtt egy gyanús táskát. A robbanás az úgy nevezett biztonsági zónán belül történt, ezért senki sem sérült meg. Az első bomba erejét 1 kg TNT-vel egyenértékűnek becsülik, a táskában lévő pedig 5 kg-os lehetett. Moszkva városközpontját teljesen lezárták a közlekedés elől, a közeli Ohotnij rjád metróállomáson sem állnak meg a vonatok. Csecsenek?

Pénteken egy terrorista csoport hajtott végre öngyilkos merényletet egy zsúfolt helyi érdekű vonaton Oroszország déli részén. Az öngyilkos merénylő által működésbe hozott, tíz kilogramm trotilnak megfelelő erejű bomba teljesen szétroncsolta a Minyeralnije Vodiból Kiszlovodszkba tartó villanyvonat második kocsijának felét, amikor az ingázókkal és diákokkal teli szerelvény alig fél kilométernyire hagyta el a Moszkvától 1500 kilométernyire délre lévő Jesszentuki város állomását.

A helyszínen 34 utas vesztette életét, míg további nyolc a kórházba szállítás után halt meg. Összesen 208 személy sebesült meg, közülük 151-et Jesszentuki, Kiszlovodszk és Pjatyigorszk kórházaiban ápoltak, két tucatnyian súlyos állapotban voltak. Az orosz hatóságok szerint csecsen terroristák követték el az akciót.