Piroska
3 °C
4 °C

Titkos a moszkvai altatógáz összetétele

2002.12.11. 18:38
Az orosz egészségügy-minisztérium szerdán elutasította a törvényhozás alsóháza, az állami duma egészségvédelmi bizottságának a kérését, így továbbra sem hozzák nyilvánosságra annak a kábító-altató gáznak az összetételét, amelyet a kommandósok használtak a moszkvai Dubrovka színház október 26-i ostromakor. Az október 23-26-a közötti moszkvai túszdrámát lezáró roham következtében hivatalosan 129 túsz vesztette életét, döntő többségük a bevetett gáz miatt.
Jurij Sevcsenko orosz egészségügy-miniszter annyit közölt október 30-án, hogy fentanil alapanyagú gázt használtak, amely szert a gyógyászatban is alkalmaznak, és közvetlenül nem káros az emberi egészségre. A hivatalos magyarázat szerint a túszok több napos éhezése és szervezetüknek a sokk okozta legyengülése miatt volt ilyen magas a halálos áldozatok száma, nem beszélve arról, hogy többen közülük szív- vagy légzőszervi betegségekben szenvedtek.

Államtitok

A duma Szergej Jusenkov független képviselő, a jelenleg Londonban élő orosz nagyvállalkozó, Borisz Berezovszkij kezdeményezésére létrehozott Liberális Oroszország párt egyik vezetője javaslatára kérte fel adatközlésre az egészségügyi tárcát. Sevcsenko válasza értemében azonban a minisztérium nem adhat ki ilyen információkat, mivel az antiterrorista műveletek technikai részletei államtitoknak minősülnek.

Az orosz biztonsági szerveket számos kritika érte már októberben is azért, hogy nem közölték rögtön a túszokat ellátó orvosokkal, milyen mérgezésekre kell felkészülniük. A hivatalos nyilatkozatok szerint azonban ez nem befolyásolta a mentést, sőt a hatóságok burkoltan az egészségügyi intézményekre, illetve a túszok evakuációját végző illetékesekre hárították a felelősséget. Ezeken a területeken tárt fel hiányosságokat a liberális Jobboldali Erők Szövetsége által összehívott társadalmi vizsgálóbizottság is.

A túszok kiszabadítása után olyan feltételezések is felröppentek a nemzetközi sajtóban, hogy a kommandósok titokban előállított szert vagy vegyi fegyvernek minősülő anyagot vetettek be. Olyan orosz sajtóértesülések is napvilágot láttak, hogy személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök döntött arról több variáció közül, hogy milyen altatógázt használjanak a biztonsági szolgálatok kommandósai.

Az alperes Moszkva

A 650 túlélő, illetve a halottak hozzátartozói közül eddig 15-en fordultak bírósághoz fejenként 500 ezertől egymillió dollárig terjedő kártérítést követelve, mégpedig azon törvény alapján, amelyik kimondja az orosz régiók felelősségét a területükön elkövetett terrorcselekményekért. Az alperes jelen esetben Moszkva városa, amely már közölte, hogy nem tudna kifizetni több száz millió dollárt - a per megnyerése után ugyanis minden érintettnek járna a kártérítés.

Az önkormányzat szerint ez a kiadások jelentős visszafogását hozná magával, vagy adóemelésekkel kellene előteremteni ezeket az összegeket, ami az élet jelentős megdrágulását jelentené az amúgy sem olcsóságáról híres orosz fővárosban. A városháza ezért azt javasolja, hogy a túszdráma kárvallottjai Moszkva önkormányzata helyett inkább az orosz szövetségi kormányt pereljék be.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!