Sára, Márió
2 °C
6 °C

Terrortámadás miatt siklott ki a moszkvai gyors

2005.06.12. 21:16
A pályatesten távirányítással végrehajtott robbantás siklatta ki vasárnap reggel Moszkva közelében a csecsen fővárosból indult gyorsvonatot, tizenöt utas, köztük két gyermek sérülését okozva.

A három kilogramm TNT-vel egyenértékű robbanószer a villanymozdony alatt robbant, s egy méter átmérőjű és fél méter mély tölcsért vájva a pályatestbe, kisiklatta a Groznijból Moszkvába tartó, 381-es számú gyorsvonat öt kocsiját az orosz fővárostól 152 kilométerre délre, Bogotyiscsevo és Uzunovo település között - közölte a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), míg az orosz főügyészség "terrorizmus és emberölési kísérlet" gyanújával indított nyomozást.

Ráömlött a forró tea

A vonat 350 utasát és személyzetét helyi érdekű vasúttal juttatták el a moszkvai Paveleckij pályudvarra. Nyolc sérültet szállítottak kórházba, köztük egy 12 éves kisfiút, akinek eltört a bokája, s egy másfél éves kislányt, akire ráömlött a forró tea. Összesen 42 személy fordult orvosi ellátásért médiajelentések szerint. A merénylet azért nem szedett több áldozatot, mert a vonat lassan haladt.

Az FSZB szerint a merényletet a házilag készített robbanószerkezettel követték el, amelyet egy közeli erdősávból hoztak működésbe a menetirány szerint jobboldali sínhez kötött vezetékekkel.

A vasúti robbantás az orosz függetlenségi ünnepen történt: 1990-ben ezen a napon nyilvánították ki az Oroszországi Föderáció szuverenitását a Szovjetunión belül. Ennek évfordulójára 1994 óta állami ünnepként emlékeznek, 2002 óta Oroszország Napja néven.

A függetlenség napja

Oroszországban nemzeti ünnepek táján fokozzák a biztonsági készenlétet, csecsen merényletektől tartva. Csecsen gerillák 2002-ben és 2004-ben a második világháborús győzelem május 9-i évfordulójára időzítették észak-kaukázusi merényleteiket, amelyek több mint negyven halálos áldozattal jártak.

A Groznij és Moszkva közötti közvetlen vasúti összeköttetést egy éve állították helyre közel kilenc esztendei szünet után, amit a Kreml a normalizálás eredményeként reklámozott. A grozniji pályaudvart már az 1999 őszén újra beindított csecsenföldi orosz intervenció kezdeti harcaiban lerombolták, megrongálva a környékbeli sínpályákat is. A Groznij-Moszkva járat hetente kétszer közlekedik oda-vissza, az utazás két napig tart.

Tavaly májusban a Moszkva-Vlagyikavkaz járatot siklatták ki pályatesti robbantással, szerencsére áldozatok nélkül. Csecsen felkelők célba vették az orosz polgári légi közlekedést is: 2004. augusztus 24-én egyszerre két, Moszkvából felszállt Tupoljev repülőgépet robbantott fel a levegőben két öngyilkos merénylőnő. A 90 ember életét kioltó kettős kamikaze-merényletért Samil Baszájev iszlám szélsőséges csecsen hadúr vállalta a felelősséget.

Mindamellett egy csecsen Kreml-tanácsadó szerint szélsőséges orosz nacionalisták is állhatnak a vasárnapi vonatmerénylet hátterében. Egy sor olyan náci szervezet van, amelyek nem titkolják a kaukázusi térségből származók iránti gyűlöletüket - mondta Aszlanbek Aszlahanov az Interfaxnak.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft