Konrád
8 °C
26 °C

Moszkvai jegyzék az amerikai nagykövetnek

2003.04.02. 13:36
Az orosz külügyminisztériumba rendelték szerdán Alexander Vershbow moszkvai amerikai nagykövetet, tiltakozásul azért, hogy a szövetséges erők arra a bagdadi negyedre mértek légi csapást, ahol az orosz nagykövetség is található. Az orosz nagykövetség a néhány, még működő bagdadi külképviselet egyike, a saját óvóhellyel rendelkező épületben csökkentett létszámú misszió látja el Oroszország képviseletét.
Az orosz külügyminisztériumba rendelték szerdán Alexander Vershbow moszkvai amerikai nagykövetet, tiltakozásul azért, hogy a szövetséges erők arra a bagdadi negyedre mértek légi csapást, ahol az orosz nagykövetség is található. A tárca közleménye szerint Moszkva azt követeli Washingtontól, hogy tegyen gyors és határozott lépéseket "az ilyen veszélyes és elfogadhatatlan incidensek megismétlődése ellen".

Elhamarkodott jegyzék

Az orosz külügyminisztérium a múlt héten tiltakozott Washingtonnál Vershbow egyik kijelentése miatt, amely szerint "az orosz diplomatáknak egyre veszélyesebb lesz Bagdadban maradniuk". Később azonban orosz lapok is rámutattak, hogy a külügyminisztérium alighanem elhamarkodottan küldte meg a jegyzéket, a diplomata ugyanis az inkriminált kijelentés kapcsán éppen arról beszélt, hogy az Egyesült Államok kész segítséget nyújtani Oroszországnak, ha szükségessé válik diplomatái evakuálása.

Saját óvóhellyel

Az orosz nagykövetség a néhány, még működő bagdadi külképviselet egyike, a saját óvóhellyel rendelkező épületben csökkentett létszámú misszió látja el Oroszország képviseletét. A bagdadi orosz tudósítóknak már a háború első napjaiban a hazatérést javasolta az orosz külügyminisztérium, de többségük a városban maradt.