Jenő
-3 °C
6 °C

Moszkva besegít Washingtonnak afgánügyben

2009.01.23. 15:37
Felengedni látszik az orosz-grúz háború miatt befagyott orosz-amerikai viszony, Moszkva, ha egyenlő félként kezelik, hajlandó együttműködni Washingtonnal az afganisztáni háborúban, például átengedné területén az amerikai szállítmányokat. Így hamarosan NATO-Oroszország találkozó lesz.

Oroszország kész együttműködni az Egyesült Államokkal Afganisztán ügyében, beleértve az ott állomásozó külföldi erők utánpótlási útvonalainak kérdését is, jelentette ki Dmitrij Medvegyev. Az orosz elnök üdvözölte Barack Obama amerikai elnök döntését, hogy felülvizsgálja az Afganisztánnal kapcsolatos amerikai politikát.

Medvegyev szerint egyenlő félként Moszkva hajlandó teljes mértékben együttműködni Washingtonnal az afganisztáni biztonság megteremtésében. "Készek vagyunk a kooperációra legbonyolultabb kérdésekben, így a nem katonai célú szállítmányok tranzitjában is", mondta az orosz elnök. z Afganisztánnal kapcsolatos orosz-NATO együttműködés volt eddig a legsikeresebb közös fellépés, annak ellenére, hogy a kapcsolatok lehűltek a tavaly augusztusi orosz-grúz háború miatt.

A háború előtt egyébként Moszkva már beleegyezett abba, hogy területén átengedi az afganisztáni NATO-erőknek szánt, nem katonai jellegű szállítmányokat, így azokat nem a tálib felkelők által veszélyeztetett pakisztáni területen kell célba juttatni. A NATO és Oroszország pénteken várhatóan megtartja első találkozóját a dél-oszétiai válság óta. Orosz tisztviselők értésre adták, hogy az afgán tranzitszállítmányok sorsa nagyban függ attól, hogy miképpen fejlődnek tovább Moszkva és az észak-atlanti szervezet kapcsolatai.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?