Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Az oroszok mindig is a spájzban voltak

2002.12.20. 10:22
A miniszterelnök egy hatalmas késsel közelít a magyar címer felé. A nemzet sorsáért aggodó újságíró rettegni kezd. Az oroszok nemhogy már a spájzban vannak, de sose "nem is voltak máshol" - tudja meg másnap a Surda-sapkás gazdasági és közlekedési minisztertől. Aggasztó kilátások ezek, ráadásul egy percig sincs melegebb minusz tíz foknál.
A reptéri fogadtatás az elvtársi időket idézi. Díszszázad, fogadás balról, ezúttal kenyér és só nélkül. A magyar miniszterelnök az elveszett vonatok miniszterének társaságában hajadonfőtt(!) fogadja a köszöntést. A tudósító sötétben tapogatózik, képei csöppet sem segítik majd olvasói tájékozódását. Pár óra elteltével változik a kép, helyszín a moszkvai magyar nagykövetség. Az orosz határőrség rugalmasságának köszönhetően a díszvacsora dzsogingos jelleget ölt, a kép bal oldalán Csányi Sándor orosz befektetőkre vadászik, a miniszterelnök a már jelzett módon nemzeti jelképeket csonkít. A társaság háromhalomkettőskeresztes tortát zabál.

Szovjet reflexek

Meg kaviárt. Kell az energia másnap reggelre. Vezető politikusaink némelyike a fagyhalál küszöbén a magyar himnusz rövidített verziójának törvénybe iktatásán gondolkozik az Ismeretlen katona sírjánál. Az arcokra csak Csillag miniszter sapkája csal mosolyt, illetve a jelenleg partiturátlan orosz himnusz szovjet típusú dúdolgatása. A fagyhaláltól csak az orosz szakálas szemüvegesekkel - a program eufemisztikus megfogalmazása szerint véleményformálókkal - folytatott ebéd menti meg a kormányt.

Nyakkendőcsomó

A véleményformálók aztán képbe helyezik a miniszterelnököt, mit is csinálnak az orosz-magyar kapcsolatok. Virágzanak, tudniillik. Miért, régebben mit csináltak? Nem voltak. Hét éve már az utolsó miniszterelnöki vizitnek, az oroszok meg már olyan rég jártak Magyarországon, hogy Budapestet is Kairónak néznék. Kovács külügyminiszter ráérő idejében megtanítja a Magyar Királyi tudósítóját egy speciális, lazán ráncos nyakkendőcsomóra.

Na de hogy is állunk a haza árulásával? Miniszter úr, mit teszünk az orosz befektetőkkel - kérdezzük. "Hát, elriasztani biztos nem fogjuk őket" - hangzik a válasz. Csillag gazdaságiésközlekedési miniszter nem teketóriázik. Az Index kérdésére, hogy vannak-e oroszok a spájzban, a válasza egyértelmű igen. "Mindig is ott voltak" - teszi hozzá, ezzel véget is vetve a hasznos információk áramának. Most nincs rajta a sapkája.

Zsákmányjármű

Haladunk tovább holland buszunkon. A reptéren még a Frankfurter Nachrichten járműve fogadott, a miniszterelnököt kísérő üzletember-delegációt a lengyel Mazowska megyei volán "helyi és nemzetközi" járata szállítja. Vajon ezeket is vissza fogja követelni valaki idővel, mint Magyarország a sárospataki könyvtárat?

Mert akár még sikerrel is járhatnak. Hiszen a szocialisták választási győzelmének felettébb örvendő, két hete még kommunista de most már szocdem Gennagyij Szeleznyov alsóházi elnök kishíján ígéretet tesz a kincsek visszaadására. Nemhiába reménykedett a gesztusértékben Gál J. Zoltán kormányszóvivő. A kérdésre hamarosan visszatérnek.

Olvadó magyarok

Mivel a délután már eldölt, hogy a Jukosz és a Mol olajipari multik alárják a közös vállalat megalapítását, az orosz-magyar barátságos üzletember-vacsora emelkedett hangulatúra sikeredik. "Örülök, hogy amerre nézek, baráti beszélgetések zajlanak orosz és magyar menedzserek között" - próbálja fondorlatosan társasági eseménynek álcázni a nemzeti vagyon orosz medve karmai közé herdálását a miniszterelnök. Az érthetetetlen módon francia borok - "Miért nem magyar?" - teszi fel a jogos kérdést Gál J. Zoltán - azonban megteszik hatásukat. Még a legéberebb hazafi gyanakvását is elaltatják. Pénteken a legfelsőbb szinten folytatódik a kaland.