Valér
-2 °C
0 °C

Csiripelés, hátranyíl

2002.12.20. 20:46
Államadóságilag csapataink a késő esti órákig küzdöttek, könyvtárvisszaszerzésben elviekben minden rendben. Gyakorlatilag nem derült ki semmi a mikorról és a hogyanról. Barátságos kiszámíthatóság, csiripelve hátranyilazó kurucok és nosztalgiabiznisz almailag.
"Emlékeznek a szép piros almácskákra kicsi kosárkákban, amilyeneket nőnapon ajándékoztunk? Nem hiányoznak?" - kezdte felvezetni a magyar-orosz tárgyalások egyik kézzelfogható eredményének vázolását Mihail Kaszjanov orosz miniszterelnök. Mint kiderült, az elnöknek hiányozhattak, ezért is örült annyira, hogy Moszkva városa újra rendelt belőlük. De annyit, hogy a magyaroknak egy idő után szét kellett tárni a karjukat, hogy "ennyi almánk van és kész".

Csapataink harcban állnak

Az orosz miniszterelnök példabeszéde nem jött roszkor a mosolypolitikában kicsit megfáradt miniszterelnöknek, hiszen Medgyessy kicsivel előtte még egymással "küzdő szakértőkről" beszélt. Államadóság ügyben elmaradt ugyanis az egyezmény, bár a miniszterelnök reményei szerint a díszvacsora alatt még bármi megtörténhet.

Barátként jött

Pedig péntek délben Vlagyimir Putyin még egyetértéséről biztosította Medgyessyt az államadóság rendezésének módját illetően. Az elnök amúgy örömmel fogadta a miniszterelnököt, hiszen már a római NATO-orosz csúcson is remek, "rövid, de velős" beszélgetést folytattak. Medgyessy amúgy is "barátként jött, kapcsolatokat javítani". Tudjuk, a négyéves mélypont.

Zsákmányolt gesztusok

Jövőt építeni csak a múlt sérelemeinek elfelejtése árán lehet - értett egyett a két politikus. Ennek megfelelően Medgyessy nem vetette fel a rudkinoi magyar katonai temető kérdését az elnöknek. Megbeszélték viszont a sárospataki könyvtár visszaszolgáltatásának kérdését. Döntés ugyan nem született, a magyar fél azonban ígéretet tett bármely, Magyarországon felbukkanó zsákmányolt orosz műkincs visszaszolgáltatására. "Gesztus" - jellemezte a magyar ajánlatot Kovács László külügyminiszter, hiszen Magyarországon nincsenek is orosz műkincsek.

A magyar fél mindezt parlamenti határozatban is hajlandó rögzíteni, az oroszok meg majd tesznek valamit valamikor. Talán a tavasszal. Addig is kiaknázatlan üzleti lehetőségek tömegével szórakoztatták egymást a felek. A csütörtöki befektetőtoborzáson felbuzdult Kaszjanov reményét fejezte ki, hogy az orosz vállalatoknak is csurran-cseppen valami az újabb privatizációs hullámból.

Csiripelés, hátranyíl

Cserébe a magyarok is befektethetnek a Medgyessy Péter szavaival élve "dinamikusan változó, reformokra nyitott, kiszámítható és barátságos" Oroszországban. A befektetni vágyóknak azonban kitartónak és tőkeerősnek illik lenni, Csillag gazdasági és közlekedési miniszter intelmei szerint nem lehet egy ekkora piacot "csiripelő kuruc hátranyilazós" taktikával bevenni, akármit is jelentsen ez.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!