Gellért, Mercédesz
11 °C
22 °C

Csiripelés, hátranyíl

2002.12.20. 20:46
Államadóságilag csapataink a késő esti órákig küzdöttek, könyvtárvisszaszerzésben elviekben minden rendben. Gyakorlatilag nem derült ki semmi a mikorról és a hogyanról. Barátságos kiszámíthatóság, csiripelve hátranyilazó kurucok és nosztalgiabiznisz almailag.
"Emlékeznek a szép piros almácskákra kicsi kosárkákban, amilyeneket nőnapon ajándékoztunk? Nem hiányoznak?" - kezdte felvezetni a magyar-orosz tárgyalások egyik kézzelfogható eredményének vázolását Mihail Kaszjanov orosz miniszterelnök. Mint kiderült, az elnöknek hiányozhattak, ezért is örült annyira, hogy Moszkva városa újra rendelt belőlük. De annyit, hogy a magyaroknak egy idő után szét kellett tárni a karjukat, hogy "ennyi almánk van és kész".

Csapataink harcban állnak

Az orosz miniszterelnök példabeszéde nem jött roszkor a mosolypolitikában kicsit megfáradt miniszterelnöknek, hiszen Medgyessy kicsivel előtte még egymással "küzdő szakértőkről" beszélt. Államadóság ügyben elmaradt ugyanis az egyezmény, bár a miniszterelnök reményei szerint a díszvacsora alatt még bármi megtörténhet.

Barátként jött

Pedig péntek délben Vlagyimir Putyin még egyetértéséről biztosította Medgyessyt az államadóság rendezésének módját illetően. Az elnök amúgy örömmel fogadta a miniszterelnököt, hiszen már a római NATO-orosz csúcson is remek, "rövid, de velős" beszélgetést folytattak. Medgyessy amúgy is "barátként jött, kapcsolatokat javítani". Tudjuk, a négyéves mélypont.

Zsákmányolt gesztusok

Jövőt építeni csak a múlt sérelemeinek elfelejtése árán lehet - értett egyett a két politikus. Ennek megfelelően Medgyessy nem vetette fel a rudkinoi magyar katonai temető kérdését az elnöknek. Megbeszélték viszont a sárospataki könyvtár visszaszolgáltatásának kérdését. Döntés ugyan nem született, a magyar fél azonban ígéretet tett bármely, Magyarországon felbukkanó zsákmányolt orosz műkincs visszaszolgáltatására. "Gesztus" - jellemezte a magyar ajánlatot Kovács László külügyminiszter, hiszen Magyarországon nincsenek is orosz műkincsek.

A magyar fél mindezt parlamenti határozatban is hajlandó rögzíteni, az oroszok meg majd tesznek valamit valamikor. Talán a tavasszal. Addig is kiaknázatlan üzleti lehetőségek tömegével szórakoztatták egymást a felek. A csütörtöki befektetőtoborzáson felbuzdult Kaszjanov reményét fejezte ki, hogy az orosz vállalatoknak is csurran-cseppen valami az újabb privatizációs hullámból.

Csiripelés, hátranyíl

Cserébe a magyarok is befektethetnek a Medgyessy Péter szavaival élve "dinamikusan változó, reformokra nyitott, kiszámítható és barátságos" Oroszországban. A befektetni vágyóknak azonban kitartónak és tőkeerősnek illik lenni, Csillag gazdasági és közlekedési miniszter intelmei szerint nem lehet egy ekkora piacot "csiripelő kuruc hátranyilazós" taktikával bevenni, akármit is jelentsen ez.