Sára, Márió
2 °C
6 °C

Fosztogatás, anarchia Moszulban

2003.04.11. 20:05
Az észak-iraki nagyvárosban is megszűnt a rend, elrabolták a mentőautókat, kifosztják a bankokat.
Az észak-iraki Moszul városa anarchiába süllyedt, miután az iraki katonák kivonultak, az amerikai erők és a kurd harcosok pedig pénteken bevonultak oda. Az al-Dzsazíra katari televízió tudósítása szerint az emberek a város muzulmán papjainak felhívása dacára felgyújtottak több épületet és kifosztották a bankokat, valamint az egyetemi könyvtárat, amelyben muzeális kéziratokat is őriztek. Iraki bankjegyek borították az utcákat. Többen a Kurdisztáni Demokratikus Párt (KDP) zászlaját lengették.

Az amerikaiak 35-40 harcjárműve és több száz kurd harcos Robert Waltemeyer alezredessel, az észak-iraki különleges alakulatok parancsnokával az élen vonult be a városba. A szintén arab nyelvű abu-dzabi televízió is mutatott képeket a moszuli fosztogatásokról. Látszott, hogy többen kötegnyi iraki dinárral a kezükben vagy ruhájuk alatt mennek az utcán, amelyet szinte ellepnek a bankjegyek. Később a központi bank épületéhez kurd fegyveresek érkeztek, és a levegőbe leadott lövésekkel távozásra kényszerítették a fosztogatókat.

Fosztogatják a fosztogatókat is

A tévének két férfi is nyilatkozott, akik nagyon elítélték a fosztogatást. Mint mondták, a fosztogatók nem Szaddám Huszein iraki elnök pénzét viszik, hanem a népét. Az egyiküknek, mint mondta, számlája volt a banknál. Egy harmadik férfi felmászott az épület tetejére és leszerelt onnét egy antennát.

A moszuli Szaddám általános kórház öt mentőautója közül hármat elloptak, a Dzsumhuríja kórháznak pedig mind a nyolc mentőautóját elrabolták fegyveresek. Az al-Dzsazíra szerint azonban a fosztogatókat is fosztogatják. A péntek esti ima után a mecsetekből kijövők közül sokan fegyvert ragadtak, megállították a fosztogatók gépkocsiját, és elvették tőlük friss szerzeményeiket.

Waltemeyer alezredes ígéretet tett arra, hogy a rend helyreállításának segítésére további amerikai erők fognak érkezni a városba. Az AP szerint a szintén észak-iraki Kirkukban, amely először csak kurd fegyveresek kezére került, de később amerikaiak is bevonultak oda, a pesmergák jelenleg teljesen akadálytalanul járőröznek az utcákon.