Márk
13 °C
28 °C

Súlyosbíthatják a WTC-terroristák segítőjének büntetését

2006.11.16. 11:35
Újabb tárgyalást rendelt el a legfelsőbb bíróságnak megfelelő karlsruhei szövetségi bíróság csütörtökön a 2001-es amerikai terrorista merényleteket elkövető tettesek egyik segítőjeként elkönyvelt, a német hatóságok által már többször elítélt, később ideiglenesen mégis szabadlábra helyezett Munir el-Motaszadek ügyében.

A karslruhei legfelsőbb bíróság csütörtöki állásfoglalásában bűnösnek mondta ki a marokkói származású Motaszadeket az Egyesült Államok elleni terrorcselekmények végrehajtásának segítésében, s az illetékes hamburgi bíróságot az ügy újratárgyalására utasította. Mindez azt jelenti, hogy a marokkói férfi a 2005 augusztusában kiszabott hét évi börtönnél súlyosabb büntetésre számíthat.

A kemény maghoz tartozott

Munir el-Motaszadeket 2005 augusztusban hét év börtönbüntetésre ítélték terrorista szervezkedésben való részvétel vádjával. Az akkori már a második pere volt Hamburgban. Miként az első perben, azt hozták fel ellene, hogy terrorista szervezet tagjaként segédkezet nyújtott több mint háromezer ember meggyilkolásához, segítette a 2001. szeptember 11-én New Yorkban és Washingtonban végrehajtott merényletek előkészítését.

Egyes vélemények szerint a marokkói férfi a terrortámadások végrehajtásában részt vevő Mohamed Atta csoportjának kemény magjához tartozott. A bíróság azonban végül formailag eltekintett a bűnrészesség vádjától, s csak abban találta vétkesnek Motaszadeket, hogy terrorista szervezet tagja volt.

A vád képviselője 15 évet kért

Az első perben, 2003-ban Motaszadeket 15 év elzárásra ítélték, de a német legfelsőbb bíróság hatálytalanította az ítéletet, mert hiányosságokat fedezett fel a bizonyítási eljárásban. Motaszadeket azért állították Hamburgban bíróság elé, mert ő maga - s az amerikai merényleteket elkövetők egy része is - egy ideig a német kikötővárosban élt.

Munir el-Motaszadek volt az első, akit Németországban bíróság elé állítottak az amerikai merényletekkel közvetlen összefüggésben. A vád képviselője a második perben is 15 év börtönbüntetés kiszabását kérte, a védelem a vádlott felmentését szorgalmazta.

A marokkói férfi és ügyvédei később panaszt emeltek a 2005 augusztusi, második ítélet ellen is, s a német szövetségi bíróság - ismét a bizonyítási eljárás hiányosságaira hivatkozva - helyt adott panaszának. Ezt követően idén februárban elrendelték ideiglenes szabadlábra helyezését, utalva arra, hogy a benyújtott fellebbezések kapcsán újabb döntés születik majd.

Egyelőre nem ismeretes, hogy a per újratárgyalása mikor kezdődik. A csütörtöki karlsruhei állásfoglalás nyomán megfigyelők arra számítanak, hogy Motaszadekre végül mégis tizenöt év börtönbüntetés vár.