Auguszta
-3 °C
2 °C

Csapatmozgások Észak-Irakban

2003.02.27. 15:58
Az iraki hadsereg megkezdte az elit Köztársasági Gárda Észak-Irakban állomásozó gyalogos hadosztályának áttelepítését. Ha a hadosztályt Bagdadba helyezik, az arra utal, hogy Huszein valóban utcai harcokra készül. Törökország elhalasztotta a döntést a 62 000 amerikai katona országba telepítéséről.
Katonai csapatmozgásokat észleltek az amerikaiak Észak-Irakban. A kémműholdak felvételei szerint az elit Köztársasági Gárda egy gyalogsági hadosztálya kelt útra, a hírszerzés feltételezése szerint vagy Huszein szülővárosa, Tikrit vagy Bagdad felé.

Utcai harcokra készülnek

A hadosztály mozgását napok óta követi figyelemmel a Gárda-hadosztály mozgását. Ha a csapatokat valóban Bagdadba telepítik, az újabb jele lehet annak, hogy Huszein városi harcokra készül - írja a CNN.

Törökország mégsem döntött

Az amerikai háborús készülődés azonban újabb késedelmeket szenvedett. Bár hétfőn már úgy tűnt, Törökország hozzájárul az amerikaiak tervéhez, hogy az ország területéről nyisson északi frontot Irak ellen, a parlament végül szombatra halasztotta a kérdés eldöntését.

A törvényhozás megvárná az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtöki ülésének eredményét, mielőtt dönt a 62 000 amerikai katona Törökországba telepítéséről - írja a CNN. A halasztást Salih Kapusuz, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának elnökhelyettese jelentette be. A török külügyminisztérium diplomatái szerdai visszahívása után az ország állampolgárait is Irak elhagyására szólította csütörtökön.