Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

A parancsnokok felelősségét vizsgálják a mozdoki tragédia miatt

2003.08.02. 18:19
Szombat estig 42 halottat emeltek ki a mozdoki katonai kórház romjai alól, Szergej Ivanov védelmi miniszter a felelősöket keresi, és egyszer és mindenkorra gondoskodni akar a város biztonságáról.
Az Oroszországhoz tartozó Észak-Oszétföldön, Mozdokban pénteken este két öngyilkos merénylő egy robbanóanyaggal megrakott teherautót vezetett a katonai kórháznak; az 1 tonna trotilnak megfelelő erejű detonáció földig rombolta az épületet. A robbanás következtében 78-an megsérültek, közülük 59-et a mozdoki központi kórházba szállítottak. Szombat estig 42 halottat emeltek ki a mozdoki katonai kórház romjai alól.

Személyes felelősség

A rendkívüli helyzetek minisztériumának legutóbbi tájékoztatása szerint a terrortámadás idején legalább 120-an tartózkodtak a háromemeletes téglaépületben, 92 beteg és 28 orvos, illetve ápoló. A kórházban valószínűleg látogatók is voltak, számuk nem ismert.

Szergej Ivanov védelmi miniszter szerint a tragédia azért következhetett be, mert nem hajtották végre a Mozdokra vonatkozó különleges katonai utasításokat.

Ivanov, aki szombat reggel a Csecsenföldhöz közeli városba utazott, kifejtette: a védelmi miniszter, a vezérkari főnök és a észak-kaukázusi katonai körzet parancsnokának utasításai ellenére a mozdoki katonai kórház bejáratánál a merénylet időpontjában nem volt olyan berendezés, amely a járművek feltartóztatását szolgálja. A miniszter hangsúlyozta: az eset vizsgálata során meg fogják állapítani az érintett parancsnokok személyes felelősségét. Hozzátette, nem hanyagságról, hanem egyértelműen konkrét személyek - egyebek között a kórház vezetőjének és a mozdoki támaszpont parancsnokának - felelősségéről van szó.

Ivanov elmondta, hogy megállapították a teherautón levő robbanóanyag összetételét, amely azonos a legutóbbi moszkvai merényletekben használtakéval.

Egyszer és mindenkorra

Ivanov egyúttal leszögezte: Mozdok lakóinak biztonságáról "egyszer s mindenkorra" gondoskodni fognak. A miniszter azt is elmondta, hogy Mozdokban, egy másik helyen új katonai kórház épül.

A terrortámadással kapcsolatban Vlagyimir Putyin elnök szombaton megbeszélést folytatott Nyikolaj Patrusevvel, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat igazgatójával és Vlagyimir Usztyinov főügyésszel. A főügyészség terrorizmus és gyilkosság vádjával bűnvádi eljárást indított. A főügyész helyettese közölte, már ismert, hogy kik, hol és hogyan készítették elő a merényletet, részleteket azonban nem árult el.

Így hivatalosan egyelőre nem erősítették meg, hogy a terrortámadást csecsenek követték el, jóllehet idén májusban csecsenek szinte a mostanival azonos módszerrel hajtottak végre Csecsenföldön, Znamenszkoje településen egy terrortámadást (akkor 60-an haltak meg). Az észak-kaukázusi területen állomásozó 58. hadsereg vezetője szinte rögtön a támadás után azt mondta, szerinte a csecsen szakadárok bosszúakciójáról van szó.

A péntek esti merénylet nyomán Csecsenföldön minden biztonsági szolgálatnál megerősített szolgálatot rendeltek el: fokozták a közigazgatási épületek, kórházak, nagyobb hidak, valamint olajipari létestmények védelmét. A városokban és a járási központokban napi 24 órás járőrözést tettek kötelezővé. Ezenkívül különleges biztonsági intézkedéseket vezettek a szövetségi erők állomáshelyein, az őrhelyeken és a közúti ellenőrző pontokon.

Az orosz kormány pénzügyi segélyt nyújt a terrortámadásban meghaltak családjainak - jelentették be szombaton Moszkvában. Augusztus 4-én, hétfőn gyásznapot tartanak észak-oszétföldi köztársaságban.