Auguszta
-3 °C
2 °C

Mérsékelt imámokat képeznének a holland egyetemeken

2005.01.07. 13:47
Annak hatására, hogy novemberben egy muzulmán szélsőséges meggyilkolta Theo van Gogh holland filmrendezőt, a kormány imámok képzésére buzdítja az egyetemeket, ellensúlyozandó a külföldi muzulmán prédikátorok befolyását.

A holland kormány azt szeretné, az egyetemeken kezdjék meg imámok képzését, hogy így korlátozni lehessen a külföldi muzulmán prédikátorok befolyását az országban. Ez a javaslat is része azoknak, amelyekkel az ország reagál arra, hogy novemberben egy muzulmán szélsőséges meggyilkolta Theo van Gogh filmrendezőt, aki keményen bírálta alkotásaiban az iszlám szélsőségeseket. A 26 éves gyilkos egy szaúdiak által pénzelt mecsetben hallgatta az imám gyújtó szavait tettének elkövetése előtt.

Rita Verdonk holland bevándorlási miniszter a Reutersnek elmondta, hogy a mecsetek hitszónokai nem beszélnek hollandul és nem ismerik a holland normákat és értékeket. "Nem szolgálják az integrációt, mivel nem ismerik a nyelvet sem."

Egymillió muszlim

Hollandiában egymillió muzulmán él, ez a lakosság 6 százaléka. Franciaország, ahol 5 millió muzulmán él, ugyancsak azt tervezi, hogy francia egyetemeken képez ki olyan imámokat, akik beszélnek franciául és magukévá teszik a francia társadalmi normákat.

Hollandiában az amszterdami Szabadegyetem már jelenleg is nyolc imámot részesít képzésben és ezt a létszámot bővíteni is kívánja. Martien Brinkman, a teológiai fakultás dékánja kijelentette: "Szükségünk van egy muzulmán értelmiségi elitre Hollandiában. Ez kétirányú stratégia. Hollandia érdekében áll a nyugatias iszlám meghonosítása az országban, és ez megfelel az itteni muzulmán közösség igényének is. Itt élő oktatókra van szükségük, nem csak olyanokra, akiket négy évre helyeznek át ide Törökországból" - mondta.

Mások azonban szkeptikusabbak. "Utópikus feltételezni, hogy a képzés földrajzi tényezőinek változtatása megoldja a problémát, amíg a Korán értelmezése nem változik" - mutatott rá egy kommentátor.