Judit
3 °C
7 °C

Medgyessy: Hazajöttem Erdélybe

2002.07.06. 13:22
Medgyessy Péter miniszterelnök Kolozsvárott tett látogatásán az erdélyi és általában a határon túli magyarok egységének fontosságát hangsúlyozta, leszögezve, hogy ezek a közösségek végképp nem engedhetik meg maguknak a széthúzást. Szerinte a nyugodt, békés társadalom helyreállítása érdekében az egész nemzeten belül is párbeszédnek kell folynia. A kormányfő összehívta július 17-ére a Magyar Állandó Értekezletet. Medgyessy Erdélyben találkozott Adrian Nastase román kormányfővel.
A magyar kormány július 17-re összehívta a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) ülését - jelentette be Medgyessy Péter miniszterelnök szombaton Kolozsvárott. A magyar kormányfő első - nem hivatalos - romániai látogatása során a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetőivel és vezető tisztségviselőivel folytatott megbeszélést.

Medgyessy szándékai

A találkozó kezdetén a miniszterelnök a sajtó jelentében szólt röviden arról, hogy milyen elvek és szándékok vezérlik őt, valamint kormányát a határon túli magyarsággal kapcsolatos politikában. Leszögezte: közjogilag ő tízmillió magyar állampolgár miniszterelnöke, de az egész magyar nemzetet alkotó tizenötmillió magyarért érez történelmi felelősséget. Ez a felelősség tükröződött a kormányprogram kidolgozásában, és érződni fog az elkövetkező négy év kormányzásában is.

Csak a békepártiaknak lehet igaza?

Hosszú távon csak annak lehet igaza, aki az ország békéjét, működőképességét szolgálja. A nyugodt, békés társadalom helyreállítása érdekében az egész nemzeten belül is párbeszédnek kell folynia. Rendkívül fontos az erdélyi és általában a határon túli magyarság egysége, ezek a közösségek végképp nem engedhetik meg maguknak a széthúzást - jelentette ki.

Medgyessy Péter hangsúlyozta, hogy kormánya olyan partneri kapcsolatot kíván a határon túli magyarsággal, amelyben közösen döntenek a közös dolgokról. Magyarország segíteni szeretne, de nem akar a határon túli magyarság helyett bölcs lenni.

Medgyessy összehívta a MAÉRT-et

Ezzel kapcsolatban szólt egyebek között az Illyés Közalapítvány fontos szerepéről és az olyan kezdeményezések, mint a Sapientia erdélyi magyar magánegyetem támogatásának szükségességéről. Bejelentette, hogy július 17-re összehívták a Magyar Állandó Értekezletet. Mint mondta, meghívót a határon túli szervezetek kapnak, ők maguk döntik el, képviselőként kit küldenek Budapestre.

A miniszterelnök nagy tetszést aratott vendéglátói körében, amikor arról beszélt, hogy ő hazajött, otthon érzi magát Erdélyben. Szeretem Erdélyországot, Erdély népét. Sorsáért nem csak politikai, hanem emberi felelősséget is érzek - mondta, erdélyi családi gyökereire utalva. A magyar kormányfő programja egyébként a házsongárdi temetőben kezdődött Kolozsváron, ahol szűk rokoni körben felkereste nagyszüleinek sírját.

Miniszterelnöki találkozó
Az Országgyűlés őszi ülésszakának napirendjén szerepel majd a kedvezménytörvény módosítása - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök, miután szombaton Kolozsvárott megbeszélést folytatott Adrian Nastase román kormányfővel. Adrian Nastase szerint a kedvezménytörvény a XX. század fennmaradt jelképe. Mint mondta, közösen kell megvizsgálni, hogy miként egyeztethető össze a jelenkor követelményeivel, de a törvény módosítása a magyar fél kötelessége.

Nastase hangsúlyozta, hogy a mostani találkozón nem a kedvezménytörvény volt az egyetlen kérdés, annak részleteiről a megbeszélésen szó sem esett.

Elmondta, hogy román részről emlékeztetőt adtak át a két ország közti stratégiai kapcsolatok megteremtéséről. Leszögezte, hogy ez a dokumentum már nem a megbékélésről szól, hanem a jövőre tekintő együttmuködésről.

Medgyessy Péter közölte, hogy magyarországi látogatásra hívta meg a román kormányfőt, és a nagy stratégiai kérdéseket ezen a találkozón vitatják majd meg. Elképzelhetonek tartotta, hogy a látogatásra még az idén sor kerül, és akkor aláírhatják a stratégiai kapcsolatokról szóló dokumentumot.

Utalt arra, hogy a mostani találkozón is már több fontos kérdést áttekintettek. Ezek között a gazdasági együttműködés konkrét lehetoségeit, ezen belül a határokon átnyúló kisrégiók kialakítását, a bukaresti magyar katonai temető kialakítását, a Gozsdu-alapítvány ügyét említette.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?