Olivér
4 °C
8 °C

Medgyessy: Az őszödi beszéd tartalma nagyon jó volt

2007.02.21. 17:48
Az Európai Unió új tagországairól és a régiekkel való viszonyukról, Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédéről, az őszi zavargásokról, és a reformokról tartott előadást Medgyessy Péter volt miniszterelnök Párizsban.

Az Európai Unió jövőjét és a magyarországi reformokat érintő kérdésekről tartott előadást szerdán Medgyessy Péter volt miniszterelnök a francia szenátus külügyi, honvédelmi és katonai erők, valamint Európa-ügyi bizottságának együttes nyilvános ülésén Párizsban.

Magyarország utazó nagykövete Christian Poncelet-nek, a francia szenátus elnökének meghívására érkezett négynapos hivatalos látogatásra a francia fővárosba, ahol először hallgattak meg a szenátusi bizottságok közép-európai politikust.

Európáról Háromnegyedórás előadásában a volt miniszterelnök kifejtette: Európának nemcsak mennyiségi, de minőségi szempontból is új lendületre van szüksége a rugalmas és dinamikus nagyhatalommá vált Egyesült Államokkal és a versenyképes Ázsiával szemben.

Az új EU-tagokról A közép-európai országokban megvalósult parlamentáris demokrácia, piacgazdaság és az atlanti integráció nagy áldozatokat követelt, mert a régi és az új tagállamok között a különbség nagyon nagy volt, miközben Európa nem volt nagylelkű az újonnan csatlakozókkal. Ennek következtében erősödött a nacionalizmus, a populizmus és az euroszkepticizmus, mert az emberek többet reméltek a csatlakozástól. A modernizációt viszont folytatni kell, mert a globalizációt nem lehet megállítani.

Gyurcsány balatonőszödi beszédéről A hallgatósága meggyőzésére szolgáló beszéd stílusa nem volt a legsikerültebb, és ezért kritizálható is, de a tartalma nagyon jó volt; azzal volt kormányfőként 100 százalékosan egyetértett. Természetes volt, hogy az ellenzék a beszéd miniszterelnökhöz méltatlan stílusát kihasználta, de a bejelentett megszorító intézkedéseket illetően a jobboldalnak sem lett volna más választása, mint a kormányzatnak.

Az utcai zavargásokról Hiba volt az ellenzék részéről utcára szólítani az embereket, akik között azonnal megjelentek az antiszemita és nacionalista jelszavakat használó szélsőséges elemek, de mára megnyugodott a politikai helyzet. A költségvetési kiigazítás megtörtént, a reformok elkezdődtek, az eredmények biztatóak: a nemzeti valuta stabil, a banki szféra és az Európai Bizottság is elismeri az ország erőfeszítéseit, az évi 4-5 milliárd eurós külföldi befektetések üteme folytatódik.

A reformokról Vannak nehézségek, és teljesen érthető, hogy a tanárok, orvosok vagy a diákok az utcán tüntessenek az érdekeikért, mert ez a demokrácia játékszabálya. Mindkét oldal, a kormány és ellenzék is sokat tanult az elmúlt hónapokban, de Magyarország nem került válságos helyzetbe, hanem egy olyan válságot élt át, amilyenre számos példa akad a demokratikus európai országokban is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?