Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Medgyessy: Az őszödi beszéd tartalma nagyon jó volt

2007.02.21. 17:48
Az Európai Unió új tagországairól és a régiekkel való viszonyukról, Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédéről, az őszi zavargásokról, és a reformokról tartott előadást Medgyessy Péter volt miniszterelnök Párizsban.

Az Európai Unió jövőjét és a magyarországi reformokat érintő kérdésekről tartott előadást szerdán Medgyessy Péter volt miniszterelnök a francia szenátus külügyi, honvédelmi és katonai erők, valamint Európa-ügyi bizottságának együttes nyilvános ülésén Párizsban.

Magyarország utazó nagykövete Christian Poncelet-nek, a francia szenátus elnökének meghívására érkezett négynapos hivatalos látogatásra a francia fővárosba, ahol először hallgattak meg a szenátusi bizottságok közép-európai politikust.

Európáról Háromnegyedórás előadásában a volt miniszterelnök kifejtette: Európának nemcsak mennyiségi, de minőségi szempontból is új lendületre van szüksége a rugalmas és dinamikus nagyhatalommá vált Egyesült Államokkal és a versenyképes Ázsiával szemben.

Az új EU-tagokról A közép-európai országokban megvalósult parlamentáris demokrácia, piacgazdaság és az atlanti integráció nagy áldozatokat követelt, mert a régi és az új tagállamok között a különbség nagyon nagy volt, miközben Európa nem volt nagylelkű az újonnan csatlakozókkal. Ennek következtében erősödött a nacionalizmus, a populizmus és az euroszkepticizmus, mert az emberek többet reméltek a csatlakozástól. A modernizációt viszont folytatni kell, mert a globalizációt nem lehet megállítani.

Gyurcsány balatonőszödi beszédéről A hallgatósága meggyőzésére szolgáló beszéd stílusa nem volt a legsikerültebb, és ezért kritizálható is, de a tartalma nagyon jó volt; azzal volt kormányfőként 100 százalékosan egyetértett. Természetes volt, hogy az ellenzék a beszéd miniszterelnökhöz méltatlan stílusát kihasználta, de a bejelentett megszorító intézkedéseket illetően a jobboldalnak sem lett volna más választása, mint a kormányzatnak.

Az utcai zavargásokról Hiba volt az ellenzék részéről utcára szólítani az embereket, akik között azonnal megjelentek az antiszemita és nacionalista jelszavakat használó szélsőséges elemek, de mára megnyugodott a politikai helyzet. A költségvetési kiigazítás megtörtént, a reformok elkezdődtek, az eredmények biztatóak: a nemzeti valuta stabil, a banki szféra és az Európai Bizottság is elismeri az ország erőfeszítéseit, az évi 4-5 milliárd eurós külföldi befektetések üteme folytatódik.

A reformokról Vannak nehézségek, és teljesen érthető, hogy a tanárok, orvosok vagy a diákok az utcán tüntessenek az érdekeikért, mert ez a demokrácia játékszabálya. Mindkét oldal, a kormány és ellenzék is sokat tanult az elmúlt hónapokban, de Magyarország nem került válságos helyzetbe, hanem egy olyan válságot élt át, amilyenre számos példa akad a demokratikus európai országokban is.