Jolán
2 °C
4 °C

Bejegyezték Bukarestben a Magyar Polgári Pártot

2008.03.14. 13:56
Jogerős döntésével a bukaresti Ítélőtábla pénteken jóváhagyta a Magyar Polgári Párt bejegyzési kérelmét. A testület ugyanakkor elutasította az ügyészség kérését, hogy nyilvánítsa semmissé a pártbejegyzést jóváhagyó alsóbbrendű bíróság döntését.

Az ügyészek kifogásolták, hogy a Magyar Polgári Párt alapszabályzatában magyarul is fel van tüntetve a szervezet neve. Érvelésük szerint amennyiben a pártot Romániában akarják bejegyezni, a név kizárólag románul kell feltüntetni. Ugyanakkor azt állították, hogy a párt bejegyzéséhez szükséges támogató aláírások között többet hamisítottak. Állításuk szerint többen is panaszt nyújtottak be az ügyészséghez, melyek szerint aláírásukkal nem támogatták a pártbejegyzést, ám nevük mégis a támogatók sora között szerepel.

A tárgyaláson Doru Costea, a Magyar Polgári Párt ügyvédje azzal érvelt, hogy az ügyészég állítása megalapozatlan, mivel nem létezik végleges ítélet arról, hogy valóban hamis aláírásokról van szó. A panasztevők kapcsán úgy vélte: kifogásaikat korábban, az alapfokú törvényszéki tárgyaláskor kellett volna jelezzék, ezt azonban nem tették és a törvényszék jogi szempontból pedig mindent rendben talált a pártbejegyzés kapcsán.

A bukaresti Törvényszék január 29.-én fogadta el a Magyar Polgári Párt bejegyeztetési kérelmét, az ítéletet ezt követően támadták meg az Ítélőtábla ügyészei.

A Magyar Polgári Párt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség alternatívája akar lenni a helyhatósági illetve parlamenti választásokon. A szervezetnek ez a második bejegyzési kísérlete. Korábban a 2004-es helyhatósági választásokon is részt akartak venni, ez azonban a támogatáshoz szükséges aláírások körüli formai hibák miatt meghiúsult. A pártbejegyzéshez az ország 18 megyéjéből és a fővárosból a szükségesnél kétezerrel több, 27 ezer aláírást tartalmazó listát nyújtott be bejegyzési kérelméhez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?