Bernadett
0 °C
4 °C

Megmérgezték a csecsen gyerekeket?

2005.12.23. 15:59
Dagesztáni orvosok szerint fagyálló okozta a csecsen gyerekek múlt heti megbetegedését.

Orosz orvosok szerint fagyásgátló vegyi anyag okozhatta azt titokzatos mérgezést, amitől több tucat csecsen iskolás betegedett meg a múlt héten. Még mindig nem tisztázódott, hogy a mérgező anyag hogyan juthatott a szervezetükbe. Csecsen politikai vezetők független nemzetközi vizsgálatot sürgetnek, az orosz hadsereget sejtik a tömeges mérgezés mögött.

Az egy hete betegeskedő gyerekek tünetei között volt hisztéria, pánik, légzési nehézségek, hányás, ami kémiai fegyver használatára utal.

Fagyásgátló a talajvízben

Muminat Hadzsajeva, aki orvos a környékbeli Dagesztánban, az etil-glikol nevű anyagra gyanakszik. Az etil-glikol egy olyan vegyület, amit elsősorban víz fagyásának gátlására használnak, így gyakran okoz mérgezést embereknél és állatoknál egyaránt.

„Valószínű, hogy a mérgező vegyület a vízből jutott a gyerekek szervezetébe” – mondta el egy neve elhallgatását kérő dagesztáni orvos, aki részt vett öt fertőzött lány vérmintájának vizsgálatában. Az orvos hozzátette, hogy Csecsenföld vízellátását kutakkal oldják meg, így a mérgezett víz a talajvízből származhatott.

Szakértők szerint a betegség mögött a 11 év háború okozta stressz állhat. Vlagyimir Putyin is küldött orvosi segítséget a 85 kórházban ápolt betegnek, akik nagyrészt gyerekek.

Nemzetközi vizsgálat

A csecsenföldi lázadók nemzetközi vizsgálatot követelnek, tudni szeretnék, hogy szándékos mérgezésről van-e szó. Az orosz vezetés teljes programot épített fel azzal a céllal, hogy csökkentsék a csecsen lakosság számát” – mondta Omar Kambijev, a csecsen forradalmi kormány egészségügyi minisztere.

Az újonnan választott csecsen parlament egészségügyi bizottságának elnöke, Jahihadzsijev szerint a vizsgálatot független orvosoknak kéne elvégezniük, hogy a lakosság is megbízhatónak tartsa az eredményt.

Más képviselők az orosz hadsereget vádolják. „Az elmúlt 15 évben Csecsenföldön teszteltek számtalan különböző fegyvert. A mostani eset a hadsereg hosszas és kitartó munkájának eredménye” – mondta el Lecsi Umcsajev parlamenti képviselő.