Valér
2 °C
8 °C

Merénylet a koszovói elnök ellen

2005.03.15. 10:51
Kedd reggel bomba robbant a koszovói elnök gépkocsija közelében, a kormányzati épület mellett. Az elnök és kísérete sértetlen maradt.
Pokolgép robbant kedden reggel Pristina központjában Ibrahim Rugova koszovói elnök gépkocsikonvojának útjában. A támadásnak egy sérültje volt - erősítette meg az elnöki biztonsági szolgálat. A robbantást egy kormányzati épület közelében hajtották végre. A robbanó szerkezetet egy szemetes kukába rejtették. A sérült nem tartozott az elnök kíséretéhez, állapota nem súlyos.

Feladta magát

Ibrahim Rugova éppen Javier Solanával, az Európai Unió bizottságának kül- és biztonságpolitikai biztosával készült találkozni. Solana kedden reggel érkezett Pristinába, hogy tárgyaljon az 1999 óta ENSZ-kormányzás alatt álló Koszovó vezetőivel.

A merényletet egy héttel azután kísérelték meg, hogy lemondott hivataláról Ramus Haradinaj koszovói kormányfő, volt albán gerillaparancsnok, aki feladta magát az őt háborús bűnökkel vádoló hágai Nemzetközi Törvényszéknek. Haradinaj lemondása után újabb zavargásoktól lehetett tartani Koszovóban a 2004. márciusi szerb-ellenes zendülések után, ezért a NATO megerősítette jelenlétét a tartományban.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft