Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Hozzájárultak a katyini mészárlás vizsgálatához az oroszok

2004.12.17. 10:52
Eddigi eltusolási gyakorlatával szemben az orosz kormány hozzájárult, hogy lengyel ügyészek vizsgálják át az orosz levéltárakat a katyini mészárlás felelősei után kutatva. A lengyelek szerint húszezer honfitársuk hatvan évvel ezelőtti lemészárlása háborús bűncselekmény volt. A szeptemberben lezárult orosz vizsgálat tagadja ezt.

Megnyitotta az orosz levéltárakat a katyini mészárlás ügyében vizsgálódó lengyel hatóságok előtt az orosz kormány, jelentette a BBC. A lengyel ügyészség december elején indított vizsgálatot a húszezer lengyel fogoly kivégzése ügyében. A meggyilkoltak rokonai emberiesség elleni bűncselekményként kívánják elismertetni a mészárlást.

A Szmolenszk közelében lévő katyini erdőben Lengyelország második világháborús szovjet-német megszállása után végzett ki húszezer lengyelt - többségében katonákat, értelmiségieket és a politikai elit tagjait - a szovjet titkosrendőrség. A szovjetek 1991-ig nem ismerték el a mészárlás tényét, és Oroszország sem hajlandó elismerni felelősségét. Az ügyben szeptemberben lezárult orosz ügyészi vizsgálat szerint a foglyok lemészárlása nem volt sem háborús, sem emberiesség elleni bűncselekmény.

A lengyel ügyészség szerint az orosz vizsgálat eredménye valószínűsíti, hogy Oroszország nem fogja tovább vizsgálni a mészárlást. Éppen ezért döntöttek saját vizsgálat mellett, amihez most az oroszok megadták a szükséges engedélyeket. Wlodzimierz Cimoszewicz lengyel külügyminiszter reményei szerint az érzékeny téma bolygatása nem fog ártani a törékeny orosz-lengyel kapcsolatoknak, írja a BBC.