Ágnes
-5 °C
2 °C

Segélyszervezeti munkás akarta megölni Izrael kormányfőjét

2007.05.17. 11:03
Fegyver nélküli emberölési technikákat tanult egy palesztin terrorszervezettől az Orvosok határok Nélkül segélyszervezet egyik palesztin munkatársa. A 25 éves férfi előbb Ehud Olmert izraeli kormányfőt szemelte ki célpontnak, de belátta, hogy nincs esélye.

Merényletet tervezett Ehud Olmert ellen az Orvosok Határok Nélkül (MSF) jótékonysági szervezet egyik palesztin munkatársa, közölte a Jerusalem Posttal az izraeli titkosszolgálat, a Sin Bét. A gyanúsított, Mazab Basír öt éve dolgozotta jótékonysági szervezet munkatársaként.

Terrorista kiképzés

Bár az ügyet csak csütörtökön hozták nyilvánosságra, Bazír április 19-én tett beismerő vallomást. A 25 éves palesztin férfi a jótékonysági szervezet munkatársaként szabadon mozoghatott Jeruzsálemben, ezt vezető izraeli politikusok elleni hírszerzésre használta.

Basír 2006. szeptemberében találkozott a Népi Front Palesztina Felszabadításáért terrorcsoport terroristáival, írja a Jerusalem Post. A terroristák kiképezték és megbízták a tervezett merényletek kivitelezésével is. Basír a lap értesülései szerint "a palesztin civilek halálát" akarta megbosszulni.

Olmert ellen nem volt esélye

De terveibe több hiba is csúszott. A megtámadni kívánt vezetők életkörülményeinek tanulmányozása közben rájött, hogy legtöbbjük nem Jeruzsálemben él. Azt is be kellett látnia, hogy Olmert védelmén nem tudná átverekedni magát. Ezután David Béri, a jeruzsálemi óváros arab otthonait felvásárló izraeli ügynökség, az Elad igazgatója elleni merényletet kezdett tervezni.

A siker érdekében újabb kiképzésen vett részt a Gázai övezetben, melynek során elsajátította a fegyver nélküli emberölés technikáját. 2007. januárjában az MSF-es igazolványával ismét izraeli területre lépett, és megkezdte az adatgyűjtést Bériről. A titkosszolgálatok április 18-án fogták el, 19-én beismerő vallomást tett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!