Auguszta
-7 °C
0 °C

Nem lesz győztes a pakisztáni elnökválasztáson

2007.10.05. 17:04
A Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy megrendezhetik szombaton az elnökválasztást Pakisztánban, azonban addig nem hirdethetnek győztest, amíg a testület el nem dönti, hogy a hadsereg főparancsnokaként érvényes-e Pervez Musarraf elnök indulása.

Szombaton a tervek szerint rendezik meg Pakisztánban az elnökválasztást. A Legfelsőbb Bíróság pénteken azonban úgy határozott, hogy addig nem hirdethetnek győztest, amíg a testület el nem dönti, hogy Musarraf tábornok a hadsereg főparancsnokaként egyáltalán érvényesen indulhat-e, írja a BBC. Jogászai elmondták, hogy Musarraf tábornok csak akkor mond le a hadsereg vezetéséről, ha megnyeri a választást.

A bíróság közleménye szerint több időre van szükségük a beérkezett kifogások értékeléséhez. A beadványokat csak október 17-én kezdi tárgyalni a testület. A pénteki döntés ugyanakkor meglehetősen zavarossá teszi az elnökválasztás menetét, amin a BBC szerint Musarraf elnök várhatóan könnyedén megszerzi majd a többséget az ország parlamentjében.

A BBC tudósítói szerint a pakisztáni elnök a bíróság pénteki döntésére várt, mielőtt aláírta a megbékélésről szóló rendeletét, amely megnyitja az utat a hatalom megosztásának a lehetősége előtt. A rendelet ejti a korrupciós visszaélések vádját Benazir Bhutto volt kormányfő ellen, valamint amnesztiában részesít több politikust, akiket különféle bűncselekményekkel vádoltak meg 1988 és 1999 között.

Bhutto két alkalommal (1988 és 1990, valamint 1993 és 1996 között) volt miniszterelnök Pakisztánban. A tervek szerint a politikusasszony október 18-án tér haza, hogy híveivel felkészüljön a január közepére tervezett parlamenti választásra. Pártja, a Pakisztáni Néppárt a legerősebb ellenzéki erő az országban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!