Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Meggyilkolták Maszhadovot

2005.03.08. 22:12
Maszhadov megöléséről számolt be az orosz hadsereg. Csecsenföld utolsó szabadon választott, a szeparatista lázadók terrorakcióit elítélő államfőjét Moszkva ellenségnek tekintette, mivel Maszhadov valóban a csecsenek legitim vezérének számít.
Megerősítette Aszlan Maszhadov csecsen szeparatista vezető halálhírét kedden Ahmed Zakajev, Maszhadov londoni emigrációban élő európai képviselője. Zakajev az AFP francia hírügynökségnek telefonon nyilatkozva kifejtette: Maszhadov halott, ehhez semmi kétség nem fér.

Megölték Aszlan Maszhadovot szakadár csecsen elnököt, állította az orosz hadsereg szóvivője, Ilja Sabalkin tábornok. Orosz katonai források gyakorta számolnak be a csecsen lázadók vezéreinek meggyilkolásáról, pár hónapja Samir Baszajev, a legtöbb terrortámadásért felelős lázadó hadúr megöléséről adtak tévesnek bizonyult információt.

Legyőzte az oroszokat

Maszhadov Csecsenföld utolsó szabadon választott államfője. A Moszkvával eredendően tárgyalókész, a szovjet hadsereg ezredeseként Tatán is szolgáló Maszhadovot a második csecsen háború kezdetén. 1998-ban űzték el Groznijból. A magát még mindig legitim elnöknek tartó Maszhadov alapvetően elítéli a Baszajev vezette lázadók erőszakcselekményeit, a Kreml - pont legitimitása miatt - ugyanúgy ellenségnek tekinti.

Az orosz hadseregnek különben is elszámolnia volt Maszhadovval, a magyarországi ismerősei szerint szorgalmas, fegyelmezett katonatiszt az első, 1994-96 közötti csecsen háborúban legyőzte a többszörös túlerővel támadó, Groznij porig romboló orosz csapatokat.

Rabló pandurok

Sabalkin szerint Maszhadovval Tolsztoj-Jurt faluban végeztek az orosz belbiztonsági erők. Az elnök a tábornok szerint egy pincében bujkált. Állítása szerint a holttestet már azonosították. A csecsenek még nem adtak ki közleményt az ügyben.

Oroszország 1998-ban Maszhadovot és a csecsen szakadárokat vádolt meg egy moszkvai robbantássorozattal. A retorzióként indított, azóta is tartó háborúban a visszafogottabb becslések szerint is csecsenek tízezrei vesztették életüket. A környéken ténykedő orosz biztonságiak módszerei nem sokban különböznek a terroristákétól, gyakorta rabolnak el váltságdíj fejében csecseneket.