Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Rakétával támadtak az előretolt helyőrségre

2004.12.21. 19:57
Huszonnégyen meghaltak, félszázan megsebesültek, amikor rakéta csapódott egy amerikai-iraki helyőrség étkezdéjébe Moszul közelében. A bázist iraki szélsőségesek támadták.

Rakétával támadtak egy Moszul-közeli amerikai-iraki előretolt helyőrségre az iraki szélsőségesek. Egy, az AP-nek nyilatkozó Pentagon-tisztviselő közlése szerint a támadásban legalább huszonnégyen meghaltak, hatvanan megsebesültek. A neve elhallgatását kérő minisztériumi tisztviselő értesülései szerint a rakéta a helyőrség étkezőjét találta el.

A halottak között amerikai katonák, iraki biztonsági erők tagjai és az amerikai hadsereggel szerződéses viszonyban álló magáncégek alkalmazottai is vannak - mondta Paul Hastings alezredes kedd este a CNN amerikai hírtelevíziónak.

Carter Ham amerikai tábornok nem sokkal korábban arról tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a támadás ebédidőben ért egy óriási étkezősátrat a Moszul melletti Marez táborban.

Az Anszár asz-Szunna nevű iszlám szélsőséges csoport vállalta magára a rakétatámadást. Az iraki szélsőséges csoport egy internetes oldalra tette fel közleményét, s abban azt állította, hogy támadásának célpontja a bázis amerikai katonák által használt étkezdéje volt.

A kurd többségű Moszulban az elmúlt hónapban szinte minden nap támadtak a szélsőségesek. Legtöbbször rendőrőrsöket támadtak, ahonnan fegyvereket is zsákmányoltak, írja a BBC.

A szélsőségesek több iraki nemzeti gárdistát is kivégeztek, a városban és a környékén csak decemberben nyolcvan holttestet találtak.