Botond, Mózes
EUR 389,62 Ft
USD 373,82 Ft
12 °C
29 °C

Megbékülnének a szlovákok

2006.08.31. 13:42
A szlovák miniszterelnök-helyettes szlovák-magyar megbékélési nyilatkozattal zárná le az ellentéteket. Az SZDSZ ifjúsági szervezete tolerancia tüntetést hirdetett az Esztergom és Párkány közötti Mária Valéria hídra, míg a KDNP meghívná Budapestre Ján Slota .

A cseh-német és a francia-német megbékélési nyilatkozatok mintájára közös szlovák-magyar nyilatkozattal szeretné véglegesen lezárni a szlovák-magyar ellentéteket Dusan Caplovic szlovák kormányfő-helyettes, a legerősebb kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia alelnöke.

Hagyjuk magunk mögött a múltat

"Meg kell békélnünk a történelemmel egy közös nyilatkozatban, amely lerombolná a múltban köztünk keletkezett összes falat" - jelentette ki Caplovic abban az interjúban, amelyet a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap csütörtöki kiadása közölt. "Eljött az ideje annak, hogy itt a Duna mellett is a két (szlovák és a magyar) parlament kiadjon egy ilyen nyilatkozatot, hogy magunk mögött hagyhassuk a múltat és a jövőbe tekinthessünk" - szögezte le Caplovic.

A kormányfő-helyettes szükségesnek tartja, hogy a két ország kormányfői, parlamenti elnökei és államfői sürgősen találkozzanak és megbeszéljék a problémákat. Caplovic interjújában, amelyet a tekintélyes cseh lap "Szlovákia nem nemzetállam" címmel közölt, úgy fogalmazott, hogy a mai korban nem tartja ideálisnak a nemzetállamokat. "A szlovák társadalom többkultúrájú, többnyelvű és többnemzetiségű. "E nélkül nem tud működni" - fejtette ki véleményét a vezető szlovák politikus.

Ami a múltban elszenvedett sérelmekért kifizetendő esetleges kárpótlást illeti, Caplovic felveti, hogy ez újabb feszültségeket okozhatna. Úgy véli, hogy elsősorban a közös történelemszemlélet terén kellene megbékélni a múlttal. Síkraszáll ezért amellett, hogy a szlovák és a magyar történelemkönyvekben kiegyensúlyozottabban mutassák be a múltat. "A történelemnek tabuként kezelt időszakai vannak, amelyeket meg kell nyitni, akárcsak a megtörtént sérelmeket" - állítja a szlovák kormány kisebbségi ügyekért is felelős alelnöke.

Az SZDSZ Új Generáció a toleranciáért demonstrál

AZ SZDSZ Új Generációja azt javasolja a politikai és civil szervezeteknek, hogy szeptember 9-én közösen demonstráljanak a tolerancia mellett az Esztergomot és Párkányt összekötő Mária Valéria hídon. Ezt John Emese, az SZDSZ Új Generáció elnöke jelentette be csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

A liberális politikus szerint a nacionalista megszólalások hosszú évek békés együttélése után ismét felkorbácsolták az indulatokat mind Szlovákiában, mind Magyarországon. A jövőnk a békés együttélés jövője, nem pedig a nacionalizmusé, és az erőszaké - tette hozzá.

Kovács Pisti visszatért

Mint elmondta, jövő héten szombaton este hét órára a Mária Valéria hídra várják azokat a politikai és civil szervezeteket, akik "velünk együtt szeretnének a tolerancia mellet kiállni a nacionalizmussal és az erőszakkal szemben". A hídon virágot helyeznének el a béke jelképeként.

A sajtótájékoztatón bemutatták az SZDSZ rövidfilmjét, melyben Kovács Pisti és Hanna, egy szlovák kislány "nem ezt vártuk tőletek" mondattal utal a nacionalista megnyilvánulásokra.

Eörsi Mátyás, az SZDSZ ügyvivője azt mondta: Kovács Pisti és Hanna nem azt várta a szlovák szkinhedektől, hogy Nyitrában egy aluljáróban nyílt utcán verjék a magyarokat, és a magyar szkinhedektől sem, hogy futballmeccsen rendkívül otromba kirohanásokat intézzenek a szlovákokkal szemben.

Mint kiemelte, a szlovák kormányfő még mindig adósa annak, hogy a magyarellenes atrocitásoktól, és a "magyarellenes partnerének", Ján Slotának a rendkívül otromba magyarellenes kirohanásaitól elhatárolódjon.

A KDNP meghívná Slotát

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) kezdeményezi Szili Katalin házelnöknél Ján Slota - mint parlamenti képviselő - meghívását Budapestre. Személyes találkozón tisztázni lehetne azt, mi az oka magyarellenességének, mondta Simicskó István, a párt országgyűlési képviselője csütörtökön Budapesten.

A képviselő - aki egyben az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke - sajtótájékoztatóján közölte, hogy még a mai napon elküldi a kezdeményezést tartalmazó levelet az Országgyűlés elnökének. Simicskó István szerint a magyar kormánynak - ha már nem támogatta a határon túli magyarok állampolgárságának megadását - az autonómiatörekvéseket támogatnia kellene. Úgy vélte, Szlovákiában a helyzet még rosszabb is lehet, ezért mind a magyar kormánynak, mind az európai parlamenti képviselőknek többet kellene tenniük a szlovákiai magyarok érdekében.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek