Vendel
6 °C
20 °C

Palesztin elnökjelöltet vertek az izraeli katonák?

2004.12.09. 11:07
Nyakon vágtak és fegyvert fogtak egy palesztin elnökjelöltre az izraeli katonák, állítja a megtámadott. Musztafa Barguti, a több zsidó meggyilkolásáért ötszörös életfogytiglani börtönre ítélt elnökjelölt Marvan Barguti szintén elnökjelölt, de békepárti unokatestvére fegyveres testőrökkel próbált izraeli területre lépni.

Izraeli katonák verték meg és vették őrizetbe, állítja a palesztin elnökválasztás egyik jelöltje. Az ötvenéves Musztafa Bargutit, a bebörtönzött és az elnökválasztásokon szintén induló Marvan Barguti unokatestvérét állítása szerint Dzsenin közelében érte az inzultus, amikor izraeli területre kívánt belépni.

Az izraeli hadsereg nem kívánta kommentálni a történteket, jelentette a BBC.

Nyakon vágták

Musztafa Barguti, aki az intifáda kirobbantásában jelentős szerepet játszó unokaöccsével szemben elítéli a terrort, testőrei társaságban akart izraeli területre lépni. Az izraeli katonák, állításuk szerint, csak szabályosan igazoltatni próbálták a belépőket, köztük Barguti fegyveres testőreit, ám a vita elfajult. Barguti megpróbált közbelépni, ekkor, állítása szerint, többször nyakon és hátba vágták, majd fegyvert fogtak rá a káromkodó katonák, jelentette az AP.

Barguti az incidenst megelőző nyilatkozataiban azzal vádolta az izraelieket, hogy ígéreteik ellenére akadályozzák a palesztin elnökjelöltek szabad mozgását.

Esélytelen rokon

Musztafa Barguti, unokaöccsével szemben nem tagja a Fatahnak, az elhunyt Jasszer Arafat pártjának. Emberi jogi aktivistaként elítéli a palesztin lázadást és a palesztin kormányzatra jellemző korrupciót. Unokaöccsével, az ötszöri életfogytiglani börtönbüntetését töltő, a fiatalok és a szélsőségesek körében is népszerű Marvan Bargutival szemben teljesen esélytelennek tartják az Arafat megüresedett posztjára kiírt választásokon.

Az EU 260 megfigyelőt küld a palesztin elnökválasztásra
Több mint 260 megfigyelőt küld a palesztin elnökválasztásra az Európai Unió közölte az Európai Bizottság pénteken Brüsszelben. Benita Ferrero-Waldner, a külkapcsolatokért felelős EU-biztos kijelentette: az uniós megfigyelői küldetés nagyban hozzájárul azokhoz az erőfeszítésekhez, hogy a választás megfeleljen a nemzetközi normáknak. A palesztinoknak szükségük van egy legitim vezetőre, amit csak egy demokratikus választás hozhat meg számukra. Negyven megfigyelőt már december közepén a térségbe küldenek. További 130 majd január elején csatlakozik hozzájuk. A küldetés vezetője a francia Michel Rocard, egykori francia miniszterelnök, mostani európai parlamenti képviselő lesz.
Forrás: MTI