Erzsébet
1 °C
4 °C

A cseh kormányfő hazudott a múltjáról

2008.03.07. 14:51
Mirek Topolánek polgári demokrata cseh miniszterelnöknek a jelek szerint igencsak kellemetlen, hogy mindkét szülője a múltban tagja volt a kommunista pártnak, s a szocialista rendszerben ő maga is katonai középiskolát végzett. A magát erősen antikommunistának beállító kormányfő így minduntalan magyarázni kényszerül bizonyítványát.

A miniszterelnöknek vagy rossz az emlékezete, vagy tudatosan megmásítja saját múltját, jegyezte meg a Prazsky Deník című lap annak kapcsán, hogy a héten Topolánek azt nyilatkozta a Frekvence 1 országos kereskedelmi rádiónak: a katonai középiskolába kimondottan az apja kérésére ment, de nem fejezte be, mert onnan politikai okokból kizárták.

Topolánek egy hallgató kérdésére válaszolt, aki azt firtatta, hogyan tudta kitüntetni a Masín-csoportot, amely az ötvenes évek elején gyilkosságokkal harcolt a kommunista rendszer ellen, amikor ő maga is egy elit katonai iskolát végzett, s hűséget esküdött a kommunista rendszernek.

Az újság emlékeztetett: Topolánek tavaly júniusban egy, a múltját firtató parlamenti interpellációra válaszolva először ugyanazt állította, mint most a rádióban.

Később, amikor Václav Klucka szociáldemokrata képviselő dokumentumokkal bizonyította, hogy a mai kormányfő a vitatott iskolában kitüntetéssel - három egyessel és egy kettessel (Magyarországon ez három ötösnek és egy négyesnek felel meg) - leérettségizett Topolánek módosította nyilatkozatát.

"Én a katonai gimnázium abba az utolsó évfolyamába tartoztam, amelynek tagjai még letehették az érettségit" - jelentette ki a parlamentben a kormányfő. Hogy mire célzott ezzel, azt nem magyarázta meg. Majd hozzátette: Később politikai okokból a csehszlovák hadseregből is kizárták. A prágai média utánanézve ennek az állításnak arra a következtetésre jutott, hogy a polgári demokrata politikus ismét füllentett egyet.

Tény azonban, hogy Mirek Topolánek édesapját az 1968-as csehszlovákiai reformmozgalom eltiprása után kizárták a pártból, mert nem volt hajlandó egyetérteni az új politikai kurzussal, s elítélni a megszállást.

Topolánek ennek ellenére 1971-ben az észak-morvaországi Opavában a helyi katonai középiskola diákja lett, ahol 1975-ben kitüntetéssel le is érettségizett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?