Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Bizonytalan tűzszünet a Közel-Keleten

2001.04.29. 14:46
Néhány órával azután, hogy Hoszni Mubarak egyiptomi elnök vasárnap bejelentette, az izraeliek és a palesztinok megállapodtak az erőszak beszüntetésében saját külügyminisztere és tárgyalópartnere cáfolta, hogy létrejött volna a megegyezés a felek között. Simon Peresz kairói megbeszéléseit követően kijelentette: a tűzszünettel kapcsolatos kérdések túlnyomó részét sikerült megoldani a tárgyalásokon, bár még vannak nyitott kérdések, a tárgyalások jelenleg is folynak.

Beszüntetik a közel-keleti erőszakot az izraeliek és a palesztinok - jelentette be Simon Peresszel folytatott tárgyalásai után Hoszni Mubarak. Az egyiptomi elnök nem fedte fel, hogy a tűzszünet mikortól lépne életbe. Mubarak egyébként Ariel Saron izraeli miniszterelnök üzenetéből értesült a megállapodásról, amelyben tájékoztatta őt az erőszakos cselekmények leállításáról. Néhány órával később Amr Musza egyiptomi külügyminiszter újságírók kérdésére azonban határozottan kijelentette: nem jött létre a korábban bejelentett tűzszünet, arról egyelőre folynak a tárgyalások.

Simon Peresz és Hoszni Mubarak
Peresz kairói megbeszéléseit követően kijelentette: a tűzszünettel kapcsolatos kérdések túlnyomó részét sikerült megoldani a tárgyalásokon, bár még vannak nyitott kérdések.

Tárgyalások négy hét múlva

Mubarak arról is beszámolt, hogy az izraeli kormányfő levelében azt is jelezte: négy héttel a tűzszünet életbe lépése után tárgyalások kezdődnek a helyzet rendezéséről, és e tárgyalások reményt adnak arra, hogy a térségben megvalósul a stabilitás - jelentette az MTI. Korábban az izraeli vezetés részéről korábban többször elhangzott: csak akkor hajlandók tárgyalni Arafattal, ha a palesztin vezető leállítja az erőszakot.

Simon Peresz vasárnap reggel érkezett Kairóba ammáni tárgyalásai után. Jordániában egy meg nem nevezett magas rangú személyiség közölte, hogy Ammán csak akkor fogadja el a jordániai-egyiptomi megállapodással kapcsolatos izraeli megjegyzéseket, ha azok összhangban vannak a már megkötött izraeli-palesztin megállapodásokkal. Az idézett jordániai illetékes szerint nem lehet szó az egyiptomi-jordániai megállapodás lényegi megváltoztatásáról.

Peresz Washingtonba készül

Jeruzsálemben hírül adták, hogy Saron a palesztinok helyzetének további könnyítésére is tesz lépéseket, várható, hogy több tízezren juthatnak munkához ismét izraeli területen. Peresz programja zsúfolt, mivel Kairóból Ammánba utazik, hogy II. Abdullah jordán királlyal tárgyaljon, majd visszatér Izraelbe, de tovább is repül Washingtonba.

A palesztin fél is fontos tárgyalásokat folytat: vasárnap Jasszer Arafat Javier Solanát, az Európai Unió külpolitika felelősét fogadja. A nap folyamán pedig Washingtonba várják a Palesztin Fennhatóság egy magas rangú vezetőjét is - a palesztin fél részéről eddig még senkit nem fogadott az új washingtoni adminisztráció.

Szombaton is voltak áldozatok

A tűzszüneti megállapodásra utaló jel volt már az is, hogy Jasszer Arafat szombat este felszólította a palesztin biztonsági szolgálatokat, hogy meg a Gázai övezetből izraeli célpontokra irányuló aknatámadásokat. A Palesztin Hatóság fokozta járőrei tevékenységét, letartóztatta a Hamász egyik vezetőjét, és utasítást adott a Fatah mozgalom e támadásokért felelős szervezete feloszlatására.

Az erőszak azonban szombaton is szedett áldozatokat: Betlehemben izraeli katonák lelőttek egy palesztin, palesztin fegyveresek pedig egy izraeli férfival végeztek Észak-Izraelben.