Zoltán
9 °C
21 °C

Mindörökké Mubarak

2000.11.14. 12:02
Már a szavazóirodák mai zárása előtt is biztosra vehető, hogy Hoszni Mubarak egyiptomi elnök PND pártja a parlamentben a jövőben is többséget élvezhet. A szavazások ideje alatt rögtönzött utcai balhékban mindössze tíz ember vesztette életét, ami viszonylag vérmentes választási szezonnak számít az 1995-ös évhez képest.
Hoszni Mubarak
A szenzáció elmarad, Mubarak elnök gondoskodott arról, hogy az ellenzék ne rúgjon labdába, így a szélsőséges iszlámistáknak nem lesz lehetőségük arra, hogy iszlám törvénykezést vezessenek be Egyiptomban, ahogy azt programjukban tervezték. Bár az iszlám szélsőségesek eljövetelében még a legelvetemültebb elemzők sem hittek, a betiltott, de amúgy tolerált Muzulmán Testvériség nevű szervezet még így is jól járt, hiszen a magukat végül független képviselőnek álcázott iszlámisták 15 széket szereztek meg a Nemzetgyűlésben. Így a Muzulmán Testvériség parlamentbe bejutott emberei mostantól az egyik legkomolyabb ellenzéket képviselik a hatalmon maradó PND-vel szemben. Ez mindenképp sikernek számít az egyiptomi iszlámisták körében, akik tíz éve maximum csak a tévéközvetítéseknek köszönhetően figyelhették a parlamenti üléseket. Most azonban messze lehagyták a többi ellenzéki pártot, legyen szó Tagamu marxistáiról vagy éppen a Wafd liberálisairól. Az utóbbi ellenzéki pártokat a londoni Al Hayat napilap már a tegnapi számában a választások nagy veszteseinek definiálta, akik - az iszlámistákkal ellentétben- már nem rendelkeznek társadalmi bázissal. (Ami Mubarak pártját, a PND-t illeti, a megszerezhető 444 székből 256-ot megszerzett.)

Az egyiptomi eseményeket általában korrekt módon nyomon követő, sokszor a hatalommal is dacoló angol nyelvű Cairo Times a liberális pártként nyilvántartott Al Wafd (A delegáció) választási stratégiáját és szégyenteljes bukását elemezte. A liberálisok ugyanis a ,,Harc a 100 székért"- szlogennel futottak neki a parlamenti választásoknak, végül azonban csak négy helyet sikerült kiharcolniuk, ami még a Mubarak elnök fejével agyonplakátolt Egyiptomban is gyenge eredmény. A liberálisoknak mégsem Mubarak standardbrutál píártechnikája okozta a vesztét, hanem az a tény, hogy a párt történelmi és karizmatikus vezetője, Fouad Seraggedin augusztustól eltűnt a pártból, s ez igencsak meggyengítette a Wafdot. Azt a pártot, ami 1984-ben még a Muzulmán Testvériséggel flörtölt, hogy aztán 1987-ben elidegenedjen tőlük. 1990-ben a Wafd bojkottálta a választásokat, és 1995-ös visszatérése sem volt valami sikeres, az akkor megszerzett 6 darab szék legalábbis ezt mutatta. Most a választási kampányukban a földosztások és a munkajog megreformálása mellett kardoskodtak. A végső hibát mégis azzal követték el, hogy jelöltjeik 60 százaléka fiatal, a nép által teljesen ismeretlen arc volt, akik választási vitáikban a jövő nagy kérdéseit feszegették, és megfeledkeztek arról, hogy az egyiptomi társadalom még jobban kötődik a hagyományos értékekhez és a politikailag elismert és tapasztalt, ismert családokhoz, mint a modern ideákhoz.

Az idei egyiptomi választások nemcsak azért figyelemreméltóak, mert az iszlámisták bekerültek a parlamentbe, hanem azért is, mert az Alkotmánybíróság júniusi döntése alapján ezt a választást az előzőekkel ellentétben már nem az adminisztráció, hanem magas rangú köztisztviselők felügyelték. Ez a váltás lehetővé tette, hogy az 1995-ös választásokkal ellentétben jóval kevesebb csalást lehessen elkövetni a választási irodákban. Az Alkotmánybíróság határozata ugyanakkor a választási irodán kívül zajló megfélemlítéseket már nem tudta megakadályozni. Az Al Hayat napilap információi szerint több körzetben összecsapásokra került sor, ami összesen tíz halálos áldozatot követelt. "Ez még mindig jobb mint az 55 halott és több száz sebesült, ami az 1995-ös választásokat jellemezte", kommentálta a forró hangulat viszonylagosságát az arab nyelvű újság, és pontosított is egyben: minden egyiptomi polgár, aki képes volt beverekednie magát a választási irodákba, és még a nevét is megtalálta a választási listán, végül szabadon szavazhatott. Ez a lényeg.