Katalin
-2 °C
3 °C

Egyetemistákat vertek Zimbabwéban

2003.06.02. 15:20
Robert Mugabe elnök lemondását követelő tüntetőkkel csapott össze a rendőrség Zimbabwéban hétfőn. A demonstrációt szervező ellenzéki párt vezetőjét még reggel letartóztatták, délutánra már a vádemelés is megvolt.
A rendőrségnek csak könnygáz bevetésével sikerült szétoszlatnia a Robert Mugabe zimbabwei elnök lemondását követelő tömeget. A BBC helyszíni tudósítója szerint a tüntetésekbe az egyetemek is bekapcsolódtak. Szemtanúk szerint a rendőrök a már földön fekvő egyetemistákat is gumibottal ütlegelték, még a város másik részén a levegőbe éles lőszerrel leadott lövésekkel oszlatták fel a tüntetőket.

A rendőrség már kora reggel lezárta a zimbabwei főváros központját, az elnöki palotához vezető utakat betontömbökkel zárták le. Több bolt és üzem egyáltalán nem nyitott ki hétfőn.

Letartóztatott ellenzéki

Az egy hetesre tervezett demonstrációt a Mozgalom a Demokratikus Változásokért ellenzéki párt szervezte, amelynek vezetőjét még reggel őrizetbe vette a rendőrség. Morgan Tsvangirait saját háza előtt tartóztatták le, és a hararei rendőrségre hurcolták. A férfi ellen délután vádat emeltek, de szabadlábon védekezhet. Tsvangarai letartóztatásának hírére több ellenzéki politikus is megpróbált megszökni a hatóságok elől.

Törvénytelen

A kormányzat előre bejelentette, hogy a tüntetést törvénytelennek tartják, és a résztvevőknek a "törvény teljes szigorával kell szembenézniük". A kormány röplapokat nyomtatott, amelyen arra biztatták az embereket, hogy ne vegyék figyelembe a tüntetésre való felhívásokat. Elemzők szerint a jelenlegi demonstrációk fordulópontot jelent az Zimbabwe történelmében. Ha a hatóságoknak sikerül felülkerekedniük, Mugabe hatalmon marad, de ha nem, akkor valószínűleg még nagyobb nyomás nehezedik majd rá, hogy lemondjon.

Mugabe

Robert Mugabe az ország Nagy-Britanniától 1980-ban történt elszakadása óta elnököl. Zimbabwe gazdasága rossz állapotban van, magas az infláció és a munkanélküliség. Az országban akadozik az élelmiszer- és az üzemanyag-ellátás. Mugabe szerint az összes problémát az okozza, hogy nem mindenki hajlandó mellé állni a fehér farmerek földjeinek elkobzásában és újrafelosztásában. Zimbabwét a nemzetközi közösség szankciókkal sújtotta a föld elkobzások miatt, és Robert Mugabe újjáválasztásával kapcsolatban felmerült választási csalások gyanúja miatt.