Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Cseh dokumentumfilm miatt tiltakoznak a muzulmánok

2006.02.24. 12:40
Tízmillió koronás (csaknem kilencmillió forintos) bírságot szabhat ki a cseh médiahatóság a prágai közszolgálati tévére, ha megalapozottnak találja a muzulmán országok nagyköveteinek a panaszát. Az iszlám hívei sértőnek tartják, hogy egy tavaly ősszel bemutatott dokumentumfilmben terrortámadások képeit vágták a nyilatkozó hívők mondandója alá.

Hivatalos tiltakozást nyújtottak be a cseh hatóságoknál az arab országok Prágába akkreditált nagykövetei egy muzulmánokról szóló dokumentumfilm miatt, amelyet tavaly ősszel sugárzott a közszolgálati Cseh Televízió.

Az arab diplomáciai képviseltek közös levelükben a televízió igazgatójánál és a cseh médiahatóságnál tiltakoztak az "Én, a muzulmán" című dokumentumfilm sugárzása miatt. A Hospodárske Noviny cseh gazdasági lap értesülései szerint a levelet a Mohamed-karikatúrák elleni tiltakozás miatt nem hozták nyilvánosságra.

A lap szerint a muzulmán diplomaták elsősorban azt kifogásolták, hogy a dokumentumfilm szerzője, Jiří Ovecka a felvételeknél részben rejtett kamerát használt, míg a muzulmán hívők különféle nyilatkozatai közben felvételeket játszott be a New York-i, madridi és a londoni terrorista merényletekről.

"Ezen események abszurd összekapcsolása a Koránból vett idézetekkel szándékos kísérlet az igazság meghamisítására, a muzulmának hírnevének a lejáratására, valamint a terrorista bűntettek és az iszlám szándékos egybefonására" - olvasható a levélben.

Amennyiben a televíziós és rádiós tanács megalapozottnak találja az arab nagykövetek tiltakozását, akár tízmillió korona nagyságú büntetést is kiróhat a közszolgálati televízióra.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft