Zsanett, Janka
10 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Túszdrámává fajult a támadás Mumbaiban

2008.11.27. 11:46
Fontosabb részletek
  • A terroristák kilenc helyszínen lövöldöztek és robbantottak.
  • A támadásokban legalább 125 ember meghalt és 327 megsebesült.
  • Magyar sérült nincs, de az áldozatok között több külföldi is van.
  • Az akciót az eddig ismeretlen Dekkáni Mudzsáhidek iszlamista szervezet vállalta magára.
  • Manmohan Singh indiai miniszterelnök szerint a merénylet szálai külföldre vezetnek.
  • A Külügyminisztérium nem javasolja a mumbai utazást a magyaroknak.

Szerda este fegyveresek összehangolt támadásokat indítottak a nyugat-indiai Mumbai kilenc frekventált helyszínén. A két elegáns szállodát, egy pályaudvart, egy kórházat és éttermeket célzó lövöldözésnek és robbantássorozatnak eddig 125 halálos áldozata van, 327 ember megsebesült. Három helyszínen elhúzódó túszhelyzet alakult ki.

Az ország pénzügyi központjának zsúfolt, elegáns negyedében a támadásokat a legforgalmasabb, esti órára időzítették. A hirtelen felbukkanó fegyveresek az India Kapuja emlékműhöz érkeztek csónakon, majd járműveket, köztük egy rendőrautót zsákmányoltak. Ezután legalább három csoportra oszlottak.

A szállodákat katonák vették körül

Az egyik csoport a Csatrapati Sivadzsi pályaudvarhoz hajtott. Útközben válogatás nélkül tüzeltek a járókelőkre. A pályaudvarra először tüzet nyitottak, majd gránátokat dobtak. Feltehetően ennek a csoportnak egy része innen a Kama kórházhoz ment, és ott is öldöklésbe kezdtek. A támadások alatt és után készült helyszíni felvételeken az utcákat romok, holttestek és vérfoltok borítják.

A másik két csoport a város két legelegánsabb szállóját, a Taj Mahalt és az Oberoi Tridentet támadta meg. A szállodákba toppanó fegyveresek angol és amerikai vendégeket kerestek, ami a BBC szakértője szerint iszlamista elkövetőkre utal. Az eddig ismertté vált 125 áldozat között a CNN szerint legalább hat külföldi van, továbbá legalább 14 rendőr és 81 indiai civil.

Az AP szerint nyolc terroristát öltek meg a támadások kezdete óta, 9 embert letartóztattak. Egy eddig ismeretlen szervezet, a Dekkáni Mudzsáhidek szélsőséges iszlámista csoport jelentkezett a merényletsorozat elkövetőjeként szerda este, a neve alapján iszlamista szervezet több újságnak küldött emailben vállalta a terrorcselekmények elkövetését.

Manmohan Singh indiai miniszterelnök azt mondta, hogy külföldi csoport állhat a jól szervezett támadássorozat mögött. Az AFP szerint figyelmeztette India szomszédos országait, amelyek mennyországot jelentenek az India-ellenes milicistáknak. A kijelentéssel valószínűleg Pakisztánra, a térségbeli legnagyobb ellenségére utalt.

Szerdán Mumbaiban tartózkodott Glattfelder Béla, az Európai Parlament néppárti képviselője, és az EP egy fiatal magyar alkalmazottja is. Glattfelderék percekkel a támadás előtt hagyták el a szállodát. A képviselő társaival egy étteremben barikádozta el magát, a másik magyar egy kórházban keresett menedéket. Egyikőjük sem sérült meg, jelenleg konzuli segítséggel a szállóban maradt irataikat pótolják, és a hazaútjukat szervezik.

A két szállodában összesen mintegy negyven ember esett túszul. A Taj Mahalban kialakult túszhelyzetet közép-európai idő szerint 11 órára sikerült felszámolni. A fegyveresek egy része ugyanakkor továbbra is az épületben van, ahonnan lövések és robbanások hangja is hallatszik, feltehetően a helikopterről is támadó kommandósok akciójának részeként. A már kiszabadított túszokon kívül több száz vendég rekedt a szállodákban, ők a szobákban rejtőztek el. Az épület több helyen is ég.

Az Oberoiból kiszabadítottak legkevesebb 10 túszt, de többen még mindig a terroristák fogságában vannak. A rendőrség szobáról szobára halad, számításaik szerint estig megtisztítják az épületet a fegyveresektől. Ebből a hotelből is robbanások hallatszanak. Az egyik kiszabadult túsz azt mondta, sok holttestet látott heverni az épületben, a rendőrség kérésére azonban további részleteket nem közölt, írja az AP.

A rendőrség nemcsak a környéket, de a teljes várost lezárta. A Kama kórházban kialakult túszhelyzet mára megszűnt, de a rendőrség egyelőre nem közölte, hogy a terroristákat elfogták, lelőtték vagy esetleg sikerült elmenekülniük.

000T TRPar2285706

Túszhelyzet alakult ki egy, a helyi haszid zsidó közösséghez tartozó épületben is. Állítólag egy izraeli rabbi is az épületben rekedt. Helyszíni beszámolók szerint az ablakokból a fegyveresek összevissza lövöldöznek, és a kósza lövedékek legalább három embert megöltek.

A támadások azért is lehettek annyira "sikeresek", mert az indiai hatóságokat teljesen készületlenül érte a támadás: semmilyen hírszerzési információjuk nem volt az előkészületekről. A támadásban a városi terrorelhárítás vezetője is életét veszítette.

A Külügyminisztérium nem javasolja, hogy magyar állampolgárok Mumbaiba utazzanak, és közleményében arra kéri az Indiában tartózkodó, vagy oda készülő magyarokat, hogy jelentkezzenek be a delhi magyar nagykövetségen.