Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Kötél általi halálra ítéltek egy iraki származású amerikait

2006.10.14. 14:42
Irakban kivégzik a Romániában is körözés alatt álló Mohamed Munafot, aki a 2005-ben elrabolt román újságírók tolmácsa, és az emberrablást kitervelő üzletember bűntársa volt.

Kötél általi halálra ítélt a központi bagdadi bíróság egy iraki származású amerikait, aki a 2005-ben elrabolt és később kiszabadított román újságírók tolmácsaként dolgozott. A hírt a román Mediafax hírügynökség ismertette igazságügyi és diplomáciai forrásokat idézve.

Az 53 éves Mohamed Munafot az amerikai erők vették őrizetbe, hogy kihallgassák rögtön azután, hogy a román újságírók kiszabadultak. A férfi korábban velük együtt volt a túszejtők fogságában. Korábban több évig Bukarestben élt, a román hatóságok is körözik, mert azzal vádolják, hogy bűntársa volt a szíriai román Omar Hajszam üzletembernek, aki a román újságírók elrablásának kitervelője volt.

A román ügyészség szerint a kétes üzletei miatt már korábban a hatóságok látókörébe került Hajszam szervezte meg az újságírók elrablását, hogy a túszejtőknek szóló váltságdíjnak feltüntetve jelentős mennyiségű pénzzel távozhasson Romániából.

A férfit őrizetbe vették ugyan, de egészségügyi okok miatt szabadon engedték, ami után nyoma veszett, s később pedig bebizonyosodott, hogy elhagyta Romániát.