Aliz
6 °C
14 °C

A csehek elutasítják a szudétanémetek erkölcsi kárpótlását

2002.01.11. 16:19
A cseh képviselők visszautasítják a második világháborúban kitelepített szudétanémetek követelését, miszerint erkölcsi kárpótlásként kétnyelvű feliratokat vezessenek be azokon a vidékeken, ahonnan kitelepítették őket.

A cseh képviselők egybehangzóan elutasítják a kitelepített szudétanémetek követelését, hogy "a múlt lezárása és a jóakarat jeleként" Csehországban és Szlovákiában vezessenek be kétnyelvű feliratokat azokon a vidékeken, ahonnan a II. világháború után Németországba és Ausztriába telepítették ki a kollektív háborús bűnösnek nyilvánított csehszlovákiai német lakosságot.

"Olyan szemtelenség, hogy megáll az ész"

Nem tudom, hogy sírjak-e, vagy nevessek. Ez olyan szemtelenség, hogy megáll az ész - reagált a követelésre Jan Zahradil, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt árnyékkormányának külügyminisztere. A követelést az ausztriai Szudétanémet Kitelepítettek Szövetsége fogalmazta meg a hét elején.

Jan Kasal, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt elnöke értelmetlennek minősítette a követelést. Ez olyan, mintha mi a monarchiabeli múltra hivatkozva azt akarnánk elérni, hogy az osztrák televízió cseh nyelvű feliratokkal lássa el műsorait - jegyezte meg Kasal.

'Arcátlan és alaptalan a követelés'

Miroslav Grebenícek, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának elnöke "arcátlanságnak", míg Hana Orgoníková a kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt egyik vezető politikusa "alaptalannak" minősítette a követelést.

Hárommillió kitelepített

Csehszlovákiából a II. világháború után mintegy hárommillió szudétanémetet telepítettek ki Edvard Benes akkori államfő dekrétumai alapján. A probléma továbbra is mérgezi a cseh-német és a cseh-osztrák viszonyt. A szudétanémetek a dekrétumokat az európai jogrenddel ellentétesnek tartják, és azok hatályon kívül helyezését követelik, amit Prága határozottan elutasít.

Václav Klaus: a benesi dekrétumokat nem szabad alábecsülni

Václav Klaus képviselőházi elnök és volt kormányfő a Vecerník Praha című lapban pénteken közölt jegyzetében viszont azt írta, hogy a benesi dekrétumok kérdésének "alábecsülésével" Csehország "nagy hibát" követ el. A politikai és erkölcsi korrektség előbb vagy utóbb minket is rákényszerít arra, hogy messzemenő engedményeket tegyünk, hiszen az európai kérdés erről is szól" - szögezte le Klaus.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?