A csehek elutasítják a szudétanémetek erkölcsi kárpótlását

2002.01.11. 16:19
A cseh képviselők visszautasítják a második világháborúban kitelepített szudétanémetek követelését, miszerint erkölcsi kárpótlásként kétnyelvű feliratokat vezessenek be azokon a vidékeken, ahonnan kitelepítették őket.

A cseh képviselők egybehangzóan elutasítják a kitelepített szudétanémetek követelését, hogy "a múlt lezárása és a jóakarat jeleként" Csehországban és Szlovákiában vezessenek be kétnyelvű feliratokat azokon a vidékeken, ahonnan a II. világháború után Németországba és Ausztriába telepítették ki a kollektív háborús bűnösnek nyilvánított csehszlovákiai német lakosságot.

"Olyan szemtelenség, hogy megáll az ész"

Nem tudom, hogy sírjak-e, vagy nevessek. Ez olyan szemtelenség, hogy megáll az ész - reagált a követelésre Jan Zahradil, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt árnyékkormányának külügyminisztere. A követelést az ausztriai Szudétanémet Kitelepítettek Szövetsége fogalmazta meg a hét elején.

Jan Kasal, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt elnöke értelmetlennek minősítette a követelést. Ez olyan, mintha mi a monarchiabeli múltra hivatkozva azt akarnánk elérni, hogy az osztrák televízió cseh nyelvű feliratokkal lássa el műsorait - jegyezte meg Kasal.

'Arcátlan és alaptalan a követelés'

Miroslav Grebenícek, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának elnöke "arcátlanságnak", míg Hana Orgoníková a kormányzó Cseh Szociáldemokrata Párt egyik vezető politikusa "alaptalannak" minősítette a követelést.

Hárommillió kitelepített

Csehszlovákiából a II. világháború után mintegy hárommillió szudétanémetet telepítettek ki Edvard Benes akkori államfő dekrétumai alapján. A probléma továbbra is mérgezi a cseh-német és a cseh-osztrák viszonyt. A szudétanémetek a dekrétumokat az európai jogrenddel ellentétesnek tartják, és azok hatályon kívül helyezését követelik, amit Prága határozottan elutasít.

Václav Klaus: a benesi dekrétumokat nem szabad alábecsülni

Václav Klaus képviselőházi elnök és volt kormányfő a Vecerník Praha című lapban pénteken közölt jegyzetében viszont azt írta, hogy a benesi dekrétumok kérdésének "alábecsülésével" Csehország "nagy hibát" követ el. A politikai és erkölcsi korrektség előbb vagy utóbb minket is rákényszerít arra, hogy messzemenő engedményeket tegyünk, hiszen az európai kérdés erről is szól" - szögezte le Klaus.  • Tippek
  • Babaváró hitel