Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Musarraf győzött a pakisztáni elnökválasztáson

2007.10.06. 17:14
Újabb öt évre megerősítették hivatalában Pervez Musarraf pakisztáni államfőt a szombati elnökválasztás nem hivatalos eredményei szerint, de a legfelsőbb bíróság ellenzéki beadványok nyomán utólag még kizárhatja a politikust a jelöltek közül.

Musarraf összesen 671 szavazatot kapott, legfőbb ellenfelét, Vadzsihuddin Ahmad nyugalmazott bírót nyolcan támogatták, hatan érvénytelen voksot adtak le a parlament két házából és négy tartományi gyűlésből álló elektori testületben. A választásra jogosult 1170 képviselő közül mindössze 685-en voksoltak, az ellenzéki pártok bojkottálták a szavazást. Navaz Sarif volt miniszterelnök pártja bejelentette, hogy nem fogadják el Musarraf győzelmét.

A hivatalos végeredményeket legkorábban október 17-én teszik közzé, miután a legfelsőbb bíróság megvizsgálja a Musarraf jelöltségének jogszerűségét támadó ellenzéki petíciókat. Az ellenzék az alkotmányra hivatkozva azt állítja, hogy az elnök nem indulhatott volna a választáson, mert nem távozott a hadsereg éléről. A választási bizottság korainak tartotta, hogy arról nyilatkozzon, Musarraf diszkvalifikálása esetén megismétlik-e a szavazást, vagy automatikusan a második helyezettet nyilvánítja nyertesnek.

A jelenlegi államfő vértelen államcsínnyel került hatalomra 1999-ben, megbízatása november 15-én jár le. A szombati elnökválasztást erőszakba torkolló, kisebb tiltakozó megmozdulások kísérték. A pesavari tartományi gyűlés előtt a képviselők összetűztek a rendőrséggel. Musarraf újraválasztásának ellenzői felgyújtottak egy rendőrautót, kövekkel dobálták meg a biztonsági erőket és elégettek egy bábut, amely az államfőt ábrázolta. A rendőrök gumibotokkal ütötték a képviselőket, három politikus és egy rendőr megsérült. Karacsiban a rendőrség könnygázt vetett be az ellenzékkel szemben, több személyt őrizetbe vettek. Az iszlámábádi parlament előtt körülbelül húsz emberi jogi aktivista tüntetett Musarraf ellen. "Nem akarjuk, hogy a világ azt gondolja, ez egy olyan ország, amelynek nincs lelkiismerete" – jelentette ki a Pakisztáni Emberi Jogi Bizottság elnevezésű szervezet elnöke.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?