Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Musarraf még a héten lemondhat a hadsereg vezetéséről

2007.11.21. 09:26
Enyhülhet a feszültség Pakisztánban, mert Pervez Musarraf államfő még a héten lemondhat a hadsereg vezetéséről. Ennek feltétele, hogy a legfelsőbb bíróság helybenhagyja a választási eredményeket. Erre minden esély megvan.

Ha a legfelsőbb bíróság még a héten elutasítja az utolsó panaszt Pervez Musarraf újraválasztása ellen, a régi-új elnök is még a héten lemondhat a hadsereg vezetéséről, jelentette ki Málik Mohammed Kajum, Pakisztán főügyésze.

A bíróság hétfőn már döntött öt, az október 6-i, Musarraf elsöprő győzelmével végződött választással kapcsolatban benyújtott panaszról, elutasítva valamennyit, és a tervek szerint csütörtökön határoz egy utolsó, kisebb kifogás dolgában.

Musarrafra külföldről erőteljes nyomás nehezedik, hogy vessen véget a november 3-án bevezetett rendkívüli állapotnak, bocsássa szabadon a politikai okokból bebörtönzötteket, váljon meg a haderő főparancsnoki tisztségétől, s tartson szabad és tisztességes választásokat.

A pakisztáni elnök maga is kilátásba helyezte már, hogy leköszön a hadsereg éléről, amint a bíróság döntött a választással kapcsolatban emelt utolsó panaszról is, és hivatalosan is jóváhagyja választási győzelmét. A héten bejelentették, hogy január 8-án tartják a parlamenti választásokat Pakisztánban, és szabadon engedtek több ezer politikai foglyot, egyelőre azonban semmi jele annak, hogy feloldanák a rendkívüli állapotot.

Az opportunista ellenzéki vezető, a Musarraffal az elnökválasztás előtt kiegyező, azóta ellene tiltakozásokat szervező, de most újból kiegyezni látszó Benazir Bhutto kedden "jó jelnek" nevezte, hogy Musarraf távozik a katonaság éléről.